Najzanimljiviji sajt Balkana


Sam je Asmelaš Zarefu napravo avion od raznih delova


Etiopljanin Asmelaš Zarefu odlučio jeda ostvari dečački san a to je da napravi i ima svoj avion i da postane pilot! Najveću pomoć pri pravljenju svog aviona dala mu je knjiga o avijaciji i tutorijali na YouTube video servisu!...

Zarefu, radi kao službenik za javno zdravstvo, naučio je dosta o avijaciji posljednjih deset godina. On je po završetku srednje škole se čak se prijavio na Vazduhoplovnu akademiju, ali su ga odbili jer nije bio dovoljno visok.

Ipak, njegov dečački san ga je još uvek "držao" pa je odlučio da napravi prvi avion iz "kućne radinosti", koji je u potpunosti funkcionalan. Ono što je zanimljivo jeste da ga je napravio "ni od čega" jer je delove sam pravio i skupljao:

"Nazvao sam ga K-570A", počinje svoju priču Zarefu. "K je prvo slovo imena moje majke, a 570 je broj dana koliko mi je trebalo da ga završim. Slovo A, naravno, asocira na avion", kaže on.

Najčudniji razlog pored "dečačkog sna" je taj što je bio odbijen na Akademiji. Naime, bio je centimetar niži od potrebne visine! Ne želeći da mu taj jedan centimetar stane na put ka ostvarenju snova, počeo je sam da pravi avion.

Asmelaš Zarefu poered svog aviona od smeća

"Prekretnica u mom životu bila je odbijenica s Akademije. Bilo je to 2001. godine kada sam čvrsto odlučio da ću sam napraviti avion i da ću jednog dana pilotirati", kaže Zarefu. Tada je krenuo da prikuplja sve informacije o pravljenju aviona, a odgledao je i stotine tutorijala na internetu. Nakon što je dobro proučio šta mu sve treba, krenuo je da prikuplja delove.

"Moj avion se pokreće na polovni motor VW 'bube'", objašnjava on i dodaje: "Veliki broj avio delova sam ručno napravio jer ih nisam mogao nigde pronaći", kaže Zarefu. Celi projekat izrade koštao ga je 7.500 dolara.

"Tokom izrade sam nailazio na mnoge prepreke, svi iz moje okoline su mislili da sam lud. Naravno, najveći problem su bile finansije, koje su bile ograničene. Međutim, sve sam to prevazišao i danas imam svoj privatni mali avion", dodao je na kraju Zarefu
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1