Najzanimljiviji sajt Balkana

 

kazahstan Ustogajsi trg misteriozne građevine

 

Satelit NASA-e koji je preleteo iznad Kazahstanaotkrio je drevne misteriozne kolosalne građevine koje su vekovima bile zakopane ispod površine zemlje....


Satelitske slike golih stepa pokazuju ogromna drevna naselja, pravilnih geometrijskih oblika kao što su kvadrat, krst, linije, ali i zvona veličine nekoliko fudbalskih terena, koja su vidljiva samo iz vazduha

Naučnici su proračuni da neka od njih mogu biti stara i više od 8.000 godina.

Najvec´e od njih je gigantsko neolitsko naselje koje zauzima površinu veću od Keopsove piramide, dok je drugo u obliku svastike sa tri grane koje se završavaju sa dva kraja okrenutih u suprotnim pravcima.

kazahstan misteriozne građevine

Na naučnom skupu, koje se održalo prošle godine u Instambulu, saopšteno je da su satelitski snimci Turgaiske oblasti na severu Kazahstana otkrili najmanje 260 uzvišenja, kanala i bedema nastalih od ljuske ruke, a raspoređenih u pet osnovnih oblika.


Kako bi olakšali naučnicima, američka Nacionalna svemirska agencija (NASA) je pre dve nedelje objavila satelitske fotografije u većoj rezoluciji koje su snimljene sa oko 690 km visine.

"Nikada nisam video ništa slično, ovo je neverovatno" izjavio je Taker Kompton, NASA naučnik, koji izvukao iz arhive ove fortografije.

Naučnik sa univerziteta u Pitsburgu, Ronald Laporte, rekao je da je ovo otkriće o ogromnog značaja i apelovao da se nastavi sa pručavanjem ovih naselja.
izvor:blic.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala