Najzanimljiviji sajt BalkanaSigurno ste mnogo puta u životu rekli onu rečenicu "Da mi je pobeći negde na neko pusto ostrvo da me niko nikada ne nađe ili uznemirava" E  pa sad ćemo vam otkriti tajnu koje je to ostrvo na koje bi ste se mogli "sakriti" od ostatka sveta. Jednim od najudaljenijih i najizolovanijih nenaseljenih mesta na planeti Zemlji smatra se....

norveško ostrvo Buve (bouvetoya) i ono  se nalazi na jugu Atlantskog okeana, malo preciznije rečeno između Afrike, Južne Amerike i Antarktika.....


Buve ostrvo je nenaseljeno a ima površinu 49 kvadratnih kilometara a nastalo je izlivanjem tečne lave.Čak 93 odsto površine pokriveno je lednicim.Najbliže kopno od najudaljenijeg i najizolovanijeg mesta na Zemlji, je Zemlja kraljice Mod na Antarktiku i udaljeno je 1.700 kilometara.Dok je najbliže naseljeno mesto je Tristan dve Kunja,udaljeno čak 2.260 kilometara udaljeno.


Najveći deo ostrva okružen je prstenom od crnog vulkanskog peska, a na satelitskom snimku NASA-e najupečatljivije vizuelno obeležje predstavlja “kaldera Vilhelmeplatet”, formacija nastala erupcijom vulkana,  velika kružna depresija na zapadnoj strani ostrva. Poslednja erupcija desila se pre 2.000 godina.

Najviši vrh je Olav Pik, visok 780 metara, a nalazi se na sredini ostrva, malo bliže severnoj obali. Na fotografiji NASA-e je vrlo uočljiva senka koju ovaj vrh baca na kalderu.
ostrvo buve
Činjenica da se još niko nikad na njega nije peo navela je režisera Džejsona Rodija da organizuje ekspediciju u kojoj će osvojiti ovaj vrh.Filmska ekipa se iskrcala 2012. godine na ovo zabačeno ostrvo, popela se na njegov najviši vrh i tamo ostavila vremensku kapsulu.

Najudaljenije i najizolovanije mesto na svetu ostrvo Buve  je otkrio Žan Buve davne 1739. godine, međutim kako ga nije oplovio nije se znalo da li je reč o kopnu ili nekom delu nekog kontinenta.

Zbog svojih klimatskih uslova nije pogodno za naseljavanje, a jedini duži boravak desio se 1927. godine kada je norveška posada na njemu provela mesec dana. Ostrvo Buve i njegove teritorijalne vode proglašene su prirodnim rezervatom od 1977. godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1