Najzanimljiviji sajt Balkana

Marie Antoinette sat

U nastavku teksta saznaćete koji su to najskuplji satovi na svetu iza svakog ovog skupocenog sata stoji zanimljiva priča. Malo je poznato da satovi su statusni simbol, (i kako neki tvrde)...

lako se može zaključiti kakvo je nečije imovinsko stanje. Bogataši uglavnom imaju unikatne čije su cene nezamislive nama običnim ljudima.

Ti satovi su skupoceni zbog raznih razloga! Glavni razlogi su što se prave od skupih i retkih delova kao što su retki dijamanti, zlato, platina, meteorski kamen i dinosaurova kost i drugi plemeniti metaliIsto toliko važnost tj razlog da bude sat skupocen je i u tome, vremena uloženo u njegovu izradu i kakve ima funkcije, njegova unikatnost ili nematerijalna vrijednost koja se veže uz njega.

5. Louis Moinet meteorski sat - 4.600.000 $

Za pravljenje ovog sata trebalo je da se upotrebi kamenje iz svemira -meteori. Postoje samo četiri primerka, ovog sata a svaki je po nečemu poseban. Vrednost svakog od četiri ručna sata je 4.600.000 dolara.!

"Tourbillon Moon" sadrži ručno obrađen fragment retkog meteora Dhofar 455. To je autentični komad Meseca koji je pao na Zemlju i star je nekoliko hiljada godina.! Sat "Tourbillon Asteorid" je izrađen od tajanstvenog meteorita Itqiy koji se u blizini Sunca formirao hiljada godina prije nego što je stigao do Zemlje.

U satu imena Tourbillon Rosetta kamen nalaze se i delovi veoma rietkog meteora Sahara 99555 koji verovatno potiče s Merkura. Stručnjaci su procenili da je kamen star čak 4,6 milijardi godina.!

4. Hublot-Big Bang (5.000.000 $)

Cena ovo sata je  5.000.000 dolara.! Proizvođač je ovaj sat izradio samo od jednog materijala, a reč je o dijamantu. Pokušao je da sazna koliko dijamanata može da stavi i uspeo da na njega stavi čak 1280, pri čemu svaki ima najmanje tri karata.

Čak godinu dana je trajala potraga za ovim dragim kamenjem po celom svetu, ali se isplatilo zbog zadivljujućeg rezultata.
Kamenje je rezao čuveni draguljar iz Njujorka sa više od 40 godina iskustva kako bi svaki dijamant imao isti rez. Inače, vlasnik ovog ručnog sata je poznati reper Džej Zi

3. Chopard 201k (25.000.000 $)

Sat sa 874 rijetka dijamanta prodat je 2000. godine za 25 miliona dolara i bio na naslovnicama svih luksuznih časopisa. Drago kamenje nije složeno ni po kakvom uzorku ili dizajnu stoga pomalo odiše neprivlačnošću i nedostaje mu finese. Na kraju ipak je malo komplikovano proceniti koliko je sati zar ne?

2. Henri Grejvs - 26.000.000 $

Ovaj skupoceni luksuzni sat ime je dobio po njujorškom bankaru koji je 1925. godine naručio njegovu izradu.Jedinstvenost kod ovog sata je i to osim što pokazuje tačno vreme, sat džepni sat "Henri Grejvs" pruža ostale informacije

Švajcarski proizvođači koji stoje iza renomiranog brenda "Patek Filip" potrošili su tri godine na istraživanje i još pet na proces izrade, kako bi kao konačan proizvod dobili složeni mehanizam sa čak 24 funkcije.

Pored tačnog vremena, zlatni sat višemilionske vrednosti džepni sat "Henri Grejvs" pokazuje i datum, lunarni kalendar i vreme izlaska i zalaska sunca u Njujorku. Sadrži 18-karatno zlato i bio je do 2013. najskuplji džepni sat.

Godinama je bio u vlasništvu šeika Sauda Bin Mohamed Blin Ali-Tanija, koji ga je 1999. platio 11 miliona dolara i kasnije poklonio aukcijskoj kući "Sotheby" kako bi pokrio dugove

1. Breguet Grande Complication Marie Antoinette - 30.000.000 $

Vrednost ovog sata se procenjuje na vrtoglavih i neverovatnih 30.000.000 dolara.! Naručio ga je navodni ljubavnik francuske kraljice Marije Antoanete. Izradu je započeo Abraham-Luj Breže 1782 godine a sat je završio njegov sin 1827, četiri godine nakon njegove smrti. Breže ga je optočio zlatom i njegov mehanizam ostavio otvorenim. Da bi smanjio trenje, koristio je safir.

Nažalost, kraljica Marija Antoaneta nije videla sat jer su ga dovršili 34 godine nakon njenog pogubljenja Sat je kasnih 1900-ih ukraden i ponovno vraćen 2007. Trenutno je na sigurnom u muzeju Majer u Los Anđelesu.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1