Najzanimljiviji sajt Balkana


Sa ovakvom tvorevinom na moru mislim da bi i kapetan Nemo bio oduševljen !Okeografska plutajuća laboratorija koja izgleda kaod aje sada stigla iz nekog naučnofantastičnog filma,zaploviće sledeće godine svetskim morima i okeanima....

Sea Orbiter ima visinu od 51 metar (gde su dve trećine nje pod vodom) sa 23,8 metara širine i u njega može da se smesti do 10 putnika plus 8 akvanauta,vrednost projekta je oko  43 miliona dolara.Ovo vertikalno ploveća tvorevina je potpuno novi koncept istraživanja dubina.

Kada bude porinut, pola Morskog orbitera(Sea Orbiter) će se uvek nalaziti ispod površine vode.Dizajniran je za istraživanje okeana na novi način,sa provođenjem vremena uglavnom ispod vode,što će omogućiti ljudima da žive pod vodom duže vreme, da posmatraju biljni i životinjski svet, idu na misije,ispitivaju morsku biologiju,okeanografiju kao i klimatske uslove na okeanima i morima kao i u atmosferi iznad okeana", istakao je direktor "SeaOrbiter" projekta Ariel Fuš.

Ovi izvori energije će se takođe koristiti za sisteme za održavanje života.U saradnji sa EADS-om, evropskim konglomeratom za odbranu i svemirske sisteme, ljudi koji rade na projektu pokušavaju da naprave biogorivo koje bi bilo glavna pokretačka snaga Morskog orbitera.


Iza koncepta neobičnog plovila stoji francuski arhitekta Žak Rožeri, koji je inspiraciju našao u čuvenom francuskom istraživaču Žaku Kustou. A možda malo i u delu Žila Verna „20.000 milja pod morem" i kapetanu Nemu.Iako je ideja nastala još pre 12 godina, tek nedavno je kompletirana faza industrijskog dizajna, dok je gradnja najavljena za oktobar ove godine.

„Svi tehnički problemi su rešeni,modeliranje je gotovo",istakao je Fuš.Monako će biti polazna luka ovog naučnofantsastičnog plovila ,isto kao i Žaku Kustou.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala