Najzanimljiviji sajt Balkana
selo gde devojčice postaju dečaci

Radi se o čudnom i retkom genetskom poremećaju koji nastaje kada telo nije u stanju proizvoditi dihidrotestosteron (DHT) - hormon koji fetus potiče na razvoj muških spolnih organa. Genetski poremećaj je izazvan manjkom enzima 5-α-reductase....

koji zaustavlja uticaj muških polnih hormona, čak i bebe koje su genetski dečaci, sve do puberteta ne dobijaju sekundarne polne karakteristike.

Tako da neke devočice rođene u Salinasu  u jugozapadnom delu Dominikanske Republike nikada ne odrastu u žene. Nešto više od 1 posto devojčica u ovom malom selu dobije penis u 12. godini života.

Dečaci do 12.godine života zbog dejstva hormona imaju polni organ koji podseća na vaginu.Ali kada nastupi pubertet, povećan broj muških hormona uzrokuje promene koje su zaustavljene tokom razvoja u majčinom stomak - dečacima se spuste mošnje, a klitoris im naraste i pretvori se u sasvim upotrebljiv penis. Testisi im počnu proizvoditi spermu, i sposobni su postati očevi.

U Salinasu, u Dominikanskoj Republici, pojava je toliko česta da su je meštani nazvali "guevedoces" u lokalnom slenu koji znači "jaja s 12" Stručnjaci smatraju da je ovaj problem opstao u Salinasu zbog njegove izolovanosti.

Jedan od stanovnika ovog sela, 20-godišnji Džoni, nekad je bio poznat kao Felisita. Odrastao je kao devojčica i priseća se kako je u školu nosio crvene haljinice. Posle sedme godine počeo je da se menja.

“Nisam se osećao dobro. Više nisam želeo da nosim suknju i igram se s devojčicama. Hteo sam društvo dečaka”, kaže on.

Kad se konačno otkrilo da je muškarac, drugari iz škole su mu se smejali, jer je, kako on to kaže, "teško zamisliti da je neko ko je bio devojčica sada dečak".

Od kako je postao Džoni, imao je nekoliko kratkih veza, ali i dalje traži “ljubav svog života" i želeo bi ima svoju decu. Da ima partnerku koja će pored njega stajati i u dobru i u zlu

"Guevedoces"- e je prva otkrila endokrinolog sa Univerziteta Kornel doktorica Julianne Imperato. Nakon što je čula glasine o devojčicama koje se pretvaraju u dečake, otputovala je u Dominikansku Republiku 70-ih godina prošlog veka i otkrila da su glasine tačne

Inače "Guevedocesi odrastaju u gotovo savršeno normalne muškarce. Tokom odrastanja se psihološki identifikuju sa dečacima, i gotovo uvek su sretni kada započne njihova transformacija.U proseku imaju manji penis, manju prostatu, manje su dlakavi, i nikad ne pate od ćelavosti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala