Najzanimljiviji sajt BalkanaSelo Yarumal u Kolumbiji
U selu Yarumal koje se nalazi na Andama,u Kolumbiji 82 godine stara majka stavlja svoju decu u srednjim godinama na spavanje. Gospođa Cuartas prisiljena je brinuti se za svoje troje dece uprkos tome što joj i njoj samoj treba nečija pomoć...

Pet hiljada stanovnika  sela Yaruma u kolumbiji  imaju genetsku mutaciju, odnosno grešku na 14. hromosomu koja stvara predispoziciju za Alchajmerovu bolest, a većina ih zapadne u teško stanje demencije na žalost sa već s 40 godina života.! Kako se stanovnici međusobno venčavaju i dobijaju decu, Alchajmer se  selom sumanuto proširio i još uvek se širi.

"Strašno je gledati svoju decu gledati ovakvu. Ovo ne bih poželela ni besnom psu. To je najstrašnija bolest s kojom se svet suočava!" izjavila je za medije gospođa Kuartas za New York Times.

Jedan od njenih sinova Dario koji ima 55 godina nosi pelene zbog nemogućnosti kontrolisanja mokrenja i stolice, mora biti privezan za stolicu jer ima ispade besa, a njena kći Marija Elsi koja ima 61 godinu je potpuno  nema i hranu dobija preko cevčica koje su joj u nosu.

Marija Elsi radila je kao medicinska sestra pre nego što je i sama  u dobi od 48 godina, počela zaboravljati stvari. Drugi sin gospođe Cuartas Oderis (50) može zapamtiti samo jednu stvar koju treba kupiti u radnji.

Ljudi koji su nasledili mutaciju gena imaju 50 posto više šanse da razviju Alchajmerovu bolest , čak i u dobi od samo 32 godine. Bolest počinje sa zaboravnošću, polako napreduje prema potpunoj dezorijentiranosti, sumanutim idejama pa čak i agresivnosti.

Neurolog Francisco Lopera, koji je odrastao u Yarumalu, nada se da postoji rešenje za seosko prokletstvo. Pre 30 godina krenuo je u ambicioznu misiju: pronaći tretman kojim će spriječiti Alchajmera h, najuobičajeniji oblik demencije u svetu.

"Većina tretmana je bilo bezuspješna jer su primljenjeni prekasno. Naša strategija jeste intervenisati pre nego bolest uništi mozak" uzjavio je  dr. Lopera koji zadnjih nekoliko meseci testira eksperimentalni lek na grupi od 300 zdravih pacijenata u dobi od 30 do 60 godina koji imaju određenu genetsku mutaciju.

Aktivna molekula cilja proteine koji napadaju mozak i vode do demencije, a ova testiranja su deo 100 miliona dolara teškog projekta koji finansira Nacionalni institut za javno zdravlje i američki istraživački institut Banner, kao i švajcarska farmaceutska grupacija Roche. Rezultati se očekuju tek oko 2020. godine

"Ne znamo šta uzrokuje Alchajmerovu  bolest, ipak u jedan posto slučajeva širom sveta, reč je o genetici !" napominje  Lopera.

"Neki kažu da bi se pre ubili nego bolovali od Alchahjmera  a onda se razbole i zaborave na svoju želju" kaže Lucia Madrigal, medicinska sestra na neuronaučnom odjeljenju koji organizuje radionice kognitivne stimulacije za pacijente.

Marta, baka koja ima 72 godine iz  sela Yarumala,se moli da tretmani dr. Lopere imau uspeha,jer njene dve kćeri, koje imaju 43 i 47 godina, pate od gubitka pamćenja i, kako kaže, postale su opet mala deca.,dok joj je treća kći, 53-godišnja Alitee, postala je "samo telo" koje pije iz dečje bočice.
"Sada su svi oni njegovim rukama"  izjavila je baka za dr.Loperea

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala