Najzanimljiviji sajt Balkana

Vinil muzičke ploče opet su aktuelne
Verovatno mlađa generacija teško da bi pogodila šta je vinil ploča, dok ovi malo stariji sigurno bi znali i sa setnim osmehom odgovorili na pitanje. U malom češkom selu Lodenice pored Praga nalaze se mašine koje ponovo "štancaju"  muziku na vinil pločama svetskih rock i pop grupa i zvezda!....

Mala lokalna firma "GZ Media" zadržala je stare mašine za proizvodnju vinil muzičkih ploča što im se sada financijski vraća, jer  sada "štampaju"  milionne muzičkih ploča za kupce širom sveta.Tako da  je malo selo Lodenica postalo globalno središte sve šireg retro trenda proizvodnje kao i slušanja da kao nekada, muzike  s ploča.

Kolekcionari,muzički hipsteri, ljubitelji zvuka s ploča pokrenuli  su povratak vinila na Zapadu i u Japanu tvrdeći da taj format nudi topliji zvuk i veću estetiku. "Prošle smo godine otisnuli 14 miliona ploča, što je najviše na svetu", izjavio je za medije Michal Nemec, marketinški direktor kompanije GZ Media, smeštene u selu Lodenicama
Ponovo proizvodnja vinil muzičkih ploča u Lodenice pokraj Praga

"Uprkos ekspanziji  CD-ova tokom devedesetih godina neko je odlučio zadržati mašine za proizvodnju vinila (muzičkih ploča) i ostavio ih u skladištu. Odlična odluka", govori Nemec, objašnjavajući kako je došlo do toga da se ploče Rolling Stonesa, Queena, U2, Michaela Jacksona ili Madonne danas kamionima otpremaju iz tog sela.

Diskografska kuća GZ Media osnovana je 1951. godine. Većina opreme koju danas poseduje je  iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Najveće tržište prodaje vinila je USA, gdje ima 6% udela na muzičkom tržištu.Prošle godine su u SAD prodali 9,2 miliona ploča, što je najbolje od 1991. godine. "Vinil se vraća", tvrdi Nemec.

"Zadnje četiri godine naša proizvodnja vinila raste po stopi od 25% do 30%  godišnje i ne očekujemo da će se to promeniti u najmanje dva iduće godine", kaže Nemec. Iako ne želi govoriti o zaradi, Nemec je kazao da je dosad najunosniji ugovor bio "deluxe" zbirka reizdanja tridesetak albuma Stonesa koje je naručio njihov fan klub.

"Naši klijenti nisu samo nostalgičari, mnogo je mladih ljudi koji žele slušati muzičke vinil ploče, koji žele biti kontrakultura", kaže Nemec i dodaje: "CD nije izbrisao vinil, kao što e-knjige nisu izbrisale stare papirnate knjige".

 Tvrdi da je to zato jer ta dva formata sadrže različite frekvencije koje ljudsko uho može detektovati. "Vinil je pogodniji za umerenu frekvenciju iz spektra, topliju i ugodniju za slušanje".Na kraju pogledajte video kako se prave te kultne i dobre stare vinil muzičke ploče :)
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1