Najzanimljiviji sajt Balkana

mineral

Ako ne znate rećićemo vam da na svetu postoji višpreko 4.000 vrsta minerala! Uglavnom većina tih minerala je bezopasna.Ali postoje neki koji mogu da vas dovedu i do teške bolesti ili do smrti!...Takve minerale možete samo da gledate ali ne i da ih dodirivate.U nastavku teksta saznaćete koji su to minerali koji mogu da dovedu ljude do teško bolesnog stanja ili na kraju do smrti ako ih dotaknete!....


1. Galenit

galenit mineral

Galenit je prirodni mineral hemijske formule PbS, dakle, olovni sulfid. Predstavlja najvažniji izvor olova. Uglavnom se dobija iz nalazišta u vapnencu. Galenit se najčešće javlja u obliku savršene kocke, a često je i zajedno s drugim mineralima, na primjer sa kvarcom ili piritom.
Cepa se po stranama kocke zbog rasporeda atoma olova i sumpora u kristalnoj rešetci. Pri lomljenju, površina kristala sastoji se od mnogo sitnih "stepenica". Sjaj galenita je sličan sjaju metalnog olova, a često je i srebranaste boje, dok mu je prah olovnosiv.

Ovaj mineral je otrovan po čoveka.Može naći gotovo bilo gde u zemljinog kori. Izgleda bezopasno, ali nikako nije. Ima sposobnost da otruje olovom svakog ko ga dotakne ili udahnu njegovu prašinu.

2. Orpiment

orpiment mineral

Orpiment je prirodni mineral koji se nalazi pored hidrotermalnih izvora. Sastoji se od sulfora i arsena. Čak i dodir ovog kristala pušta dovoljne količine neurotoksina da se čovek razboli. Neka plemena su ovim mineralom mazala vrhove svojih strela.

3. Stibnit

stibnit mineral

Antimonit poznat pod imenom stibnit je mineral sulfid hemijskog sastava Sb2S3. Poznat je i kao "Antimonov sjajnik, a glavni je izvor razmjerno retkog metala antimona kojeg ima samo 0,2 dela na milion u Zemljinoj kori. On je otrovni element koji se koristi za otvrdnuće metalnih slitina što služe za ležaje osovina, zatim kao olovo u baterijama i poluvodiči.

Stibnit je od svog otkrića bio zamena za srebro i korišćen je za pravljenje escajga. Ovaj kristal daje isti efekat kao i arsen, pa je konačno izbačen iz upotrebe.

4. Arsenopirit

arsenopirit mineral


Ovaj kristal kao i svi šomenuti izgleda fantastično. Arsenopirit poznat kao i arsenik sulfid gvožđa izgleda kao pitir ili lažno zlato, ali kada se zagreje daje smtonosan gas.

5. Kalcantit

kalcantit mineral


Ovaj kristal je najsmtonosniji na listi.Kada se stavi u vodu ubija sve sa čime dođe u kontakt. Korišćen je za čišćenje jezera od neželjenih biljki.

6. Cinabarit

cinabarit mineral

Cinabarit je sulfidni mineral čiji je sastav živa II sulfid (HgS). HgS dolazi u dve strukture (dimorfan). Stabilnija forma je cinabarit, čija je struktura srodna strukturi HgO.

Ovo je jedan od najotrovnijih minerala poznatih čovečanstvu. Čak i ako se malo protrese ispušta živu, koja može uzrokovati smrt. Može se naći kod naslaga sumpora i u blizini vulkana.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

Posetioci sajta koji koriste Operu

Posetioci sajta koji koriste Operu pregledač (browser) na desktop računarima. Molimo vas da odblokirate naš sajt od adblock opera dodatka  (vidi sliku)  Jer...održavanje ovog websajta moguće je zahvaljujući prihodima od reklama i oglašavanja.HVALA UNAPRED😊 što ste, dozvolili da vam ovaj sajt prikazuje reklame/oglase
zareklame

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1