Najzanimljiviji sajt Balkanasilanddrzava
Silend (Sealand) je mikro kneževina koja se prostire na oko 9km od obala Safoka u Velikoj Britaniji, u međunarodnim vodama. i oko 200 kilometara od obala Francuske, Belgije, Holandije i Nemačke.Džavu Silend  čine dve betonske kule povezane....

čeličnom platformom, prvobitno sagrađene radi odbrane u II svetskom ratu.

Država Silend (Sealand),ima sva obeležja države, grb, zastavu, novac, pasoš pa čak i svoga princa i princezu.! Ovu mikro državicu niko za sada u svetu ne priznaje čak ni UN. Veličina joj je oko 550 metara kvadratnih glavna valuta je Silandski dolar čak imaju i svoj svoj fudbalski tim, Silend all stars!

1942. godine, tokom Drugog svetskog rata, Britanci su, da bi se odbranili od nemačkih aviona, sagradili vojnu platformu 10 km od obale, izvan britanskih teritorijalnih voda. Platforma nazvana Raf Tauers bila je dom za 150 - 300 mornara, da bi nakon rata bila napuštena.

Tražeći bazu izvan britanske jurisdikcije, na Božić 1966. zauzeo je HM Rafs, i progalsio se knezom od Silanda. Dinastija koju je osnovao, s porodicom i prijateljima, i dalje uspešno odoleva britanskim pritiscima i nemačkim i holandskim “osvajačima”,  uz svoj moto E Mare Libertas (Sloboda dolazi s mora).
silandskidolar
Vladar ove imperije je do 2012. godine bio princ Pedi Roj Bets, koji je bio major britanske armije
. On je otkrio platformu i saznao da postoji mogućnost da je otkupi, što je i učinio preminuo je u oktobru 2012. godine, a još pre njegove smrti, njegov sin, Princ Majkl (63), je preuzo presto.

Zakon Silenda se bazira na zakonu Britanije, a pasoš i poštanske marke su štampani 1969. godine. Država se deklariše kao slobodna trgovačka zona, a zvaničan jezik je engleski.Silanđani, kojih ima ukupno 22, ulove dovoljno ribe i jastoga za svoje potrebe i sami prečišćavaju vodu za piće, dok ostalu hranu i drugu robu moraju da uvoze iz Britanije

Glavni izvoz prihoda je prodaja suvenira i plemićkih titula preko interneta: za oko 250 evra možete postati grof od Silenda, titula lorda košta skromnih 35 evra, a za 25 evra možete kupiti kvadratnu stopu silendskog tla, šolju sa grbom, ili fudbalski dres. Od ovog leta, kao dodatni izvor prihoda, u planu su i turističke posete.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala