Najzanimljiviji sajt Balkanasudijski čekić
U Poljskoj se ovih dana čeka prvo suđenje roditeljima za loše detinjstvo! Jedan 29-godišnji Poljak iz grada Belhatova odlučio  zatraži od roditelja odštetu od 37.500 evra jer mu nisu pružilii omogućili normalno destinjstvo.....


Roditeljima 29-godišnjaka po njegovoj tužbi bilo je im je skupo da ga vode kod lekara, hrane, školuju!? Najstariji sin od troje dece oca rudara i majke krojačice, leči se kod psihijatra, ima oštećeno srce, probleme s varenjem i niz drugih zdravstvenih problema koji mu ne dozvoljavaju da živi normalno

 "Boleo me je stomak, povraćao sam žuc.Majka me nije odvela kod lekara jer je rekla da me je neko urekao i šta tu sad lekar može da pomogne. Kada smo jeli siktala je na mene da jedem mnogo i da to košta. Knjige za školu? Skupe. Poderane pantalone. U četvrtom ili petom razredu pokušao sam da presečem vene, da umrem da ih više ništa ne koštam", opisao je mladi Poljak svoje detinjstvo za današnje izdanje poljskog nedeljnika Njusvik.

Poljski dnevnik Gazeta viborča u seriji članaka koju počinje danas u pokušaju da odgovori zasto se u Poljskoj rađa sve manje dece, proračunao je koliko košta poljsku porodicu dete što je, pomalo ironično, razvrstao na "eko-verziju", "prosečnu" i "ekskluzivnu".

U osnovnoj, "ekonomskoj" - najjeftinijoj verziji, od rođenja bebe do polaska u školu, statistički gospodin i gospođa Kovalski moraju da izdvoje 6.875 evra."Prosečno vaspitanje" deteta, ni malo ni mnogo, košta poljsku porodicu 19.700 evra za prvih sedam godina, a "ekskluzivno dete" podrazumeva 57.900 evra.

Sudija suda za maloletnike iz Olština, Jacek Ignačevski izrazio je nadu da će suđenje roditeljima za odštetu detetu što su mu uništili detinjstvo, i podizanje svesti da je nasilje nad decom neprihvatljivo, makar suzbiti najgoru patologiju u poljskim porodicama.

Jedina razlika u odnosu na vreme pre 20 godina kada je Ignačevski počinjao da se bavi nasiljem u poljskim porodicama, po njegovim rečima za Njusvik, jeste to što ranije nije bilo toliko prijava seksualnog zlostavljanja dece, dok su sada takve prijave i tužbe preplavile specijalne porodične sudove.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala