Najzanimljiviji sajt Balkanasahranili pravog kostura koji je služio na biologiji

Naravno, svi znamo zašto postoje kosturi u kabinetima za biologiju jer se njime đaci širom sveta koriste da bi mogla proučavaju anatomiju.Izgleda malo bizarno ali u severozapadnoj Engleskoj u jendoj školi se ispostavilo...

da se radi o pravom ljudskom skeletu, a učenici su, kao znak zahvalnosti i izvinjenja, odlučili da ga sahrane na pravom lokalnom groblju!

Artur, kako su ga učenici i profesori prozvali, stigao je u srednju školu Hejdok u Mersisajdu pre 50 godina. Generacije učenika na njemu su učili osnove ljudske anatomije.


Međutim, prošle godine zamenjen je novim modelom i odložen u skladište gde ga je Sandra Dikson, tehničarka sa umetničkog odeljenja, našla dok je odlagala stvari iz svoje učionice.

"Kada sam ga malo bolje pogledala, učinilo mi se da je reč o pravim ljudskim kostima", priseća se Sandra.

Školska tehničarka je ubedila svoje kolege da se uzme uzorak sa Artura, kome su u tom trenutku nedostajale ruke i jedna noga, i pošalje na testiranje.

Kada se litmus test vratio pozitivan, osoblje škole odmah je zatražilo pomoć od patologa, koji je utvrdio da je reč o kosturu muškarca uzrasta od 25 do 30 godina, koji je preminuo pre 100 godina i najverovatnije je iz Indije.

Kada su to saznali, profesori i đaci su organizovali sahranu, a grobno mesto obezbedilo je lokalno groblje Grinejker.

"Bio je ljudsko biće i naša je dužnost da mu odamo počast jer su svi životi za nas sveti, a i, koliko god bizarno zvučalo, iz zahvalnosti što nas je toliko dugo služio i obrazovao“, rekla je En Ešburner, šef školskog odseka za umetnost.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1