Najzanimljiviji sajt Balkana


Edinburg dvorac


Verovali ili ne, Škoti imaju najviše izraza za reč sneg na svetu, mnogo više nego od Inuita- Eskima koji važe za narod sa najviše reči za bele pahuljice, tvrde istraživači sa Univerziteta u Glazgovu....


U škotskom jeziku postoji čak 421 izraz za sneg kao što su "flindrikin" (retka snežna padavina), "feefle" (snežni vrtlog) i "spitters" (male snežne pahulje).
Dok eskimi na primer imaju najmanje 50 izraza za reč sneg.

Kako prenosi agencija AFP, škotski stručnjaci su popisali sve dosad zabeležene izraze u škotskom jeziku koji se u Škotskoj govori više stotina godina.

Deo ovog vokabulara se danas po prvi put pojavio na internetu. Za početak su objavljeni odeljci vezani za reč sneg i sport. Tako je reč sport zastupljena sa 369 reči, uključujući izraz za igru sa klikerima.

"Vreme je vekovima sastavni deo života ljudi u Škotskoj", izjavila je Suzan Reni, jedna od učesnica projekta.

"Broj i raznovrsnost reči dokaz su koliko je našim precima bila važna meteorologija, koja je imala velikog uticaja na njihove živote", navela je ona.

Škotski jezik, kojim trenutno govori 1,6 miliona ljudi, često se sagledava kao varijanta starog engleskog jezika, ali postoji mišljenje da se radi o posebnom germanskom jeziku, bliskom norveškom ili danskom.

Pojedini istaknuti škotski književnici, poput pesnika Roberta Barnsa, koriste škotski u pisanju svojih kniževnih dela.Najpoznatiji škotski izrazi su "bonnie" (lepa), "lašie" (devojka), "laddie" (momak) i "ned" (delinkvent).
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1