Najzanimljiviji sajt BalkanaSezanovo platno kartarosi
I ako se nije do sada znalo niti otkrilo da je prodata jedina od pet Sezanovih verzija slike "Kartaroš" koja se nalazila u privatnom vlasništu grčkog brodovlasnika Jorgos Embirikosa.Sezanova slika je prodata katarskoj kraljevskoj dinastiji i time je postala je najskupllje prodato umetničko delo na svetu!

Jedna od pet verzija slike "Kartaroši"  prodata je toj katarskoj kraljevskoj dinastiji za rekordnu sumu od 250 miliona dolara i tako postala nova najskuplja slika na svetu

Sezanova slika iz 1893. tako je premašila dosadašnju najvišu cenu plaćenu za neko umetničko delo 140 miliona dolara za sliku „Broj 5" Džeksona Poloka iz 1948. godine.

Iako je ova do ad najskuplje plaćena slika na svetu "Kartaroši" prodata još krajem 2011 godine,Veniti fer je tek nedavno otkrio njenu cenu.Ova slika nije nije bila prodavana na aukciji pa se zbog toga za prodaju slike saznalo sa kašnjenjem

Na slici, koju je Sezan (1839-1906) uradio u Eks an Provansu, prikazani su baštovan i farmer koji sede za stolom i kartaju se, a na stolu ispred njih je napola popijena flaša vina.

„Kartaroši" su bili jedna od omiljenih tema Pola Sezana. Preostale četiri verzije „Kartaroša" nalaze se u muzejima „Metropoliten" u Njujorku, „Orsej" u Parizu, „Kortold" institutu u Londonu i Fondaciji „Barns" u Pensilvaniji, a ovo je bila jedina koja je ostala u privatnom valsništvu.

Katar je, prema proceni poznavalaca, bio najveći svetski kupac savremene umetnosti prošle godine a dela je u ime kraljevske porodice kupovala 28-godišnja princeza Al Majasa koja je za svoju kolekciju nabavila i radove Marka Rotkoa i Demijena Hersta.
izvor:rts

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala