Najzanimljiviji sajt Balkana

velika britanija

Kazna od gotovo 6.600 evra preti slovačkim medijima koji izveštavaju o procesu Bregzita samo zbog korišćenja nezvaničnog, naziva za Ujedinjeno Kraljevstvo –"Britanija"!...Slovačke medije opomenula je državna agencija zadužena za sprovođenje jednoobrazne upotrebe zvaničnih imena zemalja u publikacijama, na osnovu zakona usvojenog 1995. kada je Slovačka bila mlada nezavisna država.


Istovremeno, britanska ambasada u Slovačkoj saopštila je da nema ništa protiv upotrebe pojma „Britanija“ u slovačkim medijima.

U pismu poslatom svim slovačkim medija prošle nedelje, Uprava za geodeziju, kartografiju i katastar sa sedištem u Bratislavi upozorila je medije da „stalno krše zakon“ korišćenjem naziva "Britanija" ili "Velika Britanija" kada izveštavaju o planiranom izlasku te zemlje iz EU, umesto da upotrebljavaju naziv Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske.

"Naš glavni cilj je da podignemo svest, nikada nikoga u prošlosti nismo novčano kaznili, ali smo sada spremni da primenimo zakon", rekla je direktorka Uprave Marija Fridrihova.

Uprava je saopštila da je upozorenje medijima uputila nakon što su joj čitaoci dostavili desetine primedaba u vezi sa upotrebom naziva „Britanija“.

Ta agencija, takođe, planira da održi seminar o ispravnoj terminologiji za medije pre nego što počne da naplaćuje novčane kazne.

Većina slovačkih medija, međutim, nije napravila nikakve izmene u svom izveštavanju nekoliko dana nakon što su primili pismo od Uprave.

"Mislim da je to pismo apsurdno i neću naše urednike uputiti na korišćenje drugačijih pojmova“, rekla je Beata Balogova, glavna i odgovorna urednica dnevnika SME.

Na listi zvaničnih naziva zemalja na sajtu slovačke agencije stoji da je skraćeni naziv "Ujedinjeno Kraljevstvo" dozvoljen, kao i skraćena imena drugih država kao što su Nemačka i Makedonija.

Sa svoje strane, Britanska ambasada u Slovačkoj saopštila je da nema ništa protiv upotrebe pojma "Britanija" u slovačkim medijima.

"Zvanični logo ambasade glasi 'Britanska ambasada u Bratislavi", ali mi ćemo se povinovati slovačkom zakonu ako treba“, rekla je portparolka Britanske ambasade.

Zvanični naziv Slovačke je, inače, Slovačka Republika, dok je naziv Slovačka dozvoljen u izveštavanju, napominje britanska agencija.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1