Najzanimljiviji sajt Balkanadigitalni nadgrobni spomenik slovenija

Mariborsko pogrebno poduzeće dobilo je ovih dana 50 porudžbina za digitalni nadgrobni spomenik! Zanimljiv i zaista pomalo neobičan prototip digitalnog nadgrobnog spomenika pre nekoliko dana predstavila grupa....

lokalnih preduzetnika u saradnji s tamošnjim elektrotehničkim fakultetom.

Digitalni nadgrobni spomenik pruža daleko više informacija o pokojniku od klasičnog na kojem su u mramoru ili kamenu obično upisani samo ime i prezime i datumi rođenja i smrti.

"Današnji nadgrobni natpisi vrlo su kratki, pa o pokojniku pružaju samo osnovne podatke, dok digitalno doba pruža nebrojeno novih mogućnosti, u životu i posle smrti", objavilo je povodom postavljanja prototipa spomenika na mariborskom groblju Pobrežje lokalno pogrebno komunalno preduzeće..

Digitalni nadgrobni spomenik koji napaja solarna baterija korisnicima pruža mogućnost prikazivanja teksta, video zapisa i fotografija na ekranu zaštićenom kućištem od atmosferskih uticaja.

Tekst, video snimke i fotografije osoba može odabrati još za svog života ili to može da učini rodbina nakon smrti.

U pogrebnom poduzeću Maribor tvrde da su za ovakve spomenike već dobili 50 narudžbi, a cena im je 3.000 evra po komadu bez PDV-a.

Autori ideje računaju na potencijalno veliko tržište Evrope i severne Amerike, objavila je Slovenačka televizija.

Mariborski digitalni nadgrobni spomenik na ekranu prikazuje osnovne podatke, ali kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči pa uključuju prikaz sačuvanih podataka.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala