Najzanimljiviji sajt Balkanadvorac Štatemberg
Slovenci žele da naprave najveći hleb na svetu s kojim će se upisati u Ginisovu knjigu rekorda .Ovaj ogromni hleb se već priprema a,biće težak nešto manje o dve tone!Ogromni hleb iz Slovenije dovoljan je na primer da se nahrani jedan manji gradić...


Obaranje rekorda obaciće se u u dvorištu starog dvorca Štatemberg iz 18. veka blizu Ptuja.Već juče je postavljena improvizovanaa peć na otvorenom te pripremljeno 1.440 kilograma brašna.

Brašno za ovaj najveći hleb na svetu donirala je firma  "Žito", kao i svi ostali sastojci kako bi se umesi hleb od 1.700 kilograma koji će ( ako uspeju u poduhvatu) postati najveći na svetu.Po zamisli 30 kuvara i pomagača hleb bi trebao da bude visine 75 centimetara a širine oko 2.5 metra.

 Sama priprema hleba počela je u petak, a testo će u peć biti stavljeno u subotu ujutro oko 5 časova. Po procenama pekara hleb će se peći  punih 6 sati, a tek u nedelju biće podeljen posetiocima lokalnog festivala jer potreban skoro celi dan da se ispeče tako velik hleb.(op.ur. za sada nemamo sliku hleba  niti neke dodatne pojedinosti rekorda kada bude dostupno dodaćmo ovoj vesti)

 Kako je objavila Slovenska novinska agencija STA, osim zbog Ginosov rekorda najveći hleb na svetu peče se i u spomen na legendu o grofu Attemsu koji je dao podići dvorac Štatemberg. On je nekada po pričama velikih hlebom navodno nahranio svoje siromašne podanike, pokazujući tada retku solidarnost i pravičnost prema siromašnim seljacima kojima je suša bila uništila letinu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala