Najzanimljiviji sajt Balkana
"Solar impuls“, je prvi solarni avion koji  uspešno leti i noću i danju i to bez upotrebe bilo kakvog goriva.Tako je ovaj solarni avion rano jutros sleteo u Feniks,koji se nalazi američkoj državi Arizoni, pošto je poleteo u Kaliforniji....

Ovajavio događaj predstavlja pravu revoluciju u razvoju avio industrije....
Avion "Solar impuls" sleteo je u oko 12:30 časova posle ponoći na aerodrom Skaj Harbor, pošto je leteo nekoliko sati po zalasku sunca kako bi završio prvu etapu puta po Sjedinjenim državama, jedan od njegovih pilota nazvao "prekretnicom" u istoriji avijacije.

"Solar impuls" ima dužinu od 21,4 metra a raspon krila iznosi 61.4 metra,težak je 1600 kilograma,dok mu je aksimalna brzina u je 70kph  a do najviše tačku letenja može doseći do visine od 8.500 metara .Da bi sigurno se snadbevao energijom u ovaj avion je ugrađeno 11.628 solarnih ćelija raspoređenih po krilima i zadnjem stabilizatoru.

Avion  važi za najnaprednji avion na solarni pogon, poleteo je sa aerodroma Mofet fild u mestu Mount vju kod San Franciska juče posle zore. Njegovi konstruktori rekli su da je to bio prvi pokušaj da solarni avion sposoban da danju i noću leti bez goriva obiđe Ameriku.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala