Najzanimljiviji sajt Balkanaastronaut
Verujemo da ste se ponekad zapitali dok gledate neki naučnofantastični film ili dokumentarac o svemiru, šta bi se desilo da čovek u svemiru ne nosi astronautsko odelo? Da li je baš toliko dramatično kao što se to prikazuje u filmovima?...


Ljudi su na planeti Zemlji smo zaštićeni sa svih strana zahvaljujući našoj atmosferi. Ona nas štiti od štetnih sunčevih UV zraka, reguliše temperaturu,a i održava idealni atmosferski pritisak,dok opet s druge strane svemir je mnogo opasniji po ljude.

Da ne postoji naša atmosfera nijedno živo biće na planeti sigurno ne bi moglo da opstane.Najveća opasnost izloženosti svemiru bez zaštitnog odela je nedostatak kiseonika i pritiska koji izaziva ebulizam.

Ebulizam je formiranje balončića u telesnim tečnostima koje nastaju usled nedostatka pritiska. Zbog toga bi se naše telo nadulo, možda čak i duplo u odnosu na normalno stanje. Međutim, ne bismo eksplodirali jer je naša koža veoma rastegljiva, a ni naša krv ne bi proključala.  Sa druge strane, iskusili bi neverovatan bol, i cirkulacija bi bila znatno otežana.

Kao što smo već pomenuli, druga velika opasnost je nedostatak kiseonika. Nakon samo 15 sekundi naš organizam bi iskoristio celokupan kiseonik koji se nalazi u našem telu, i izgubili bismo svest.Sigurno bi ste pomislili da možete da zadrže dah i nekoliko sekundi. Međutim, stvari u svemiru su malo drugačije nego ovde na Zemlji zbog nedostatka pritiska. Ukoliko biste pokušali da u svemiru zadržite dah, bili biste u velikoj nevolji.

Ovaj potez bi doveo do toga da se preostali vazduh brzo raširi, što bi izazvalo pucanje pluća.Kada bi izgubili svest, verovatno bi uspeli da preživimo samo par minuta. Pored svega pomenutog, tu je i opasno sunčevo UV zračenje koje bi izazvalo opekotine.
Tu su rendgenski zraci i gama radijacija koji bi trajno oštetili našu DNK, što bi dovelo do mutacija koje bi izazvale kancer ukoliko bi nekako preživeli sve nabrojane stvari.

Svemir je ekstremno hladan, ali se ne bi smrzli u trenutku, jer bi se vakum pobrinuo da se polako hladimo.Ipak ako će mo malo optimizma i s vedrije strane, imali bi oko minut-dva vremena da nas neko spase...

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala