Najzanimljiviji sajt Balkana"Strottarga Bianco" je naskuplji kavijar
Posebna vrsta kavijara, napravljena od retkih albino ribljih jaja i protkana sa 22-karatnim zlatom, smatra se najskupljom hranom na planeti Zemlji!.Ovaj zaista skupoceni kavijar "Strottarga Bianco" prodaje se po neverovatnoj ceni od 100.000 evra za kilogram! ..

Naravno, albino kavijar "Strottarga Bianco" mogu probati samo najbogatija klijentela  u nekim od najboljih restorana na svetu.

Inače, praškasti kavijar, "Strottarga Bianco", je kreacija ribara Valtera Gruella, (51), i njegovog sina Patrika (25.) iz austrijskog grada Salzburga. Valter Grul sa sinom Patrikom i svojom firmom „Grull fish trade“ iz Salcburga predstavlja najvećeg uzgajivača jesetre u Austriji, i jednog od samo tridesetak u svetu.

Prema rečima Patricka, "Strottarga Bianco" albino kavijar dolazi iz bele ikre izuzetno retke albino jesetre.Da bi proizveli samo jedan kilogram  "Strottarga Bianco" albino kavijara, otac i sin moraju da iskoriste gotovo pet kilograma kavijara, jer kavijar koji oni prave dehidrira za oko 80 posto!

Albino jesetra koji proizvodi poseban kavijar prvobitno je živelia u Kaspijskom moru, ali sada je gotovo izumrla u svom rodnom okruženju, što ga čini  veoma retkim delikatesom.

Još jedan razlog za previsoke cene albino kavijara  "Strottarga Bianco"  je starost albino Beluge ( morune). Dok morune obično žive preko 100 godina, samo nekoliko Beluga će dostići te godine te zbog  genetske greške koja skraćuje život leži razlog skupoće ovog kavijara

Patrik je objasnio zašto kavijar koji oni proizvode u Austriji je među najboljima u svetu.To je zbog netaknute sveže prirodne vode bez hemikalija koja teče niz planinske slapove.

Drugi razlog koji navodi Patrik zašto kavijar ima ovako neverovatan ukus  je i  činjenica da je posebno začinjen, posebno rađen u procesu dehidracije uz tehniku pažljivog rendanja kavijara uz mešanje s 22-karatnim jestivim zlatom , koje u veoma malim količinama ima veoma pozitivan uticaj na ljudski imunološki sistem.

I sve ovo po njegovim rečima utiča da "Strottarga Bianco" postane najskuplje jelo i kavijar na svetu!

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala