Najzanimljiviji sajt Balkana

Spektogram zvuka koji je uhvatio Student Danijel Bouman
Student Danijel Bouman, sa Univerziteta u Severnoj Karolini zabeležio je čudan i nepoznat zvuk, tokom svog eksperimenta u kojem je koristio balon sa specijalnim mikrofonima namenjenim za infrazvuke!...

Danijel je koristio balon kako bi "uhvatio“ zvuke čija je važna karakteristika da mogu da prelaze veoma velike razdaljine, Bouman je iznad Novog Meksika i Arizone pustio helijumski balon sa specijalnim mikrofonima.

Balon je lebdeo 725 kilometara duž zemljine površine i dostigao visinu preko 37.500 metara.Balon s mikrofonom je zabeležio snimak koji u sebi sadrži neobičnoskoro "vanzemaljsko" pištanje!

Danijel Bouman uspeo je da zabeleži zvučne talase na frekvencijama ispod 20 herca.ove zvukove ljudsko uho može da čuje jedino ako se ubrza audio-snimak.

"Zvuči kao nešto iz Dosije X“, izjavio je  Bouman za Live Science.

Ovakve zvuke mogu da izazovu prirodni fenomeni poput zemljotresa i oluja, ali naučnici i dalje ne znaju šta može biti uzrok zvuka koji je Danijel zabeležio na visini od 36 km?!

Postoje razne teorije šta proizvodi ovaj zvuk – od vetra, preko talasa okeana, pa do vazdušne turbulencije. Neki smatraju čak da zvuk dolazi od pomeranja kabla samog balona.

U svakom slučaju, Nasa planira da pošalje u istu oblast uređaj koji bi zabeležio još eventualnih neobičnih zvukova, s obzirom na to da prethodnih 50 godina ništa slično nije snimljeno.


„Ako postavimo uređaje, sigurno možemo čuti još dosta toga što do sada nismo čuli, ali ni videli“, kaže Bouman.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1