Najzanimljiviji sajt BalkanaSulaibiya najveće groblje auto guma
Prosečna automobilska guma može "proputovati" oko 30.000 kilometara pre nego što je potrebno da se zameni sa novom. Gume koje se istroše obično se recikliraju, ali u Kuvajtu, one se odbacuju (ne recikliraju se) u jednu od najvećih deponija automobilskih guma na planeti Zemlji u Sulaibiya oblasti, u blizini grada Kuvajt Siti-ja. ...

Svake godine stvaraju se nove gigantske iskopane rupe u pustinji puneći se starim dotrajalim auto gumama. Na Sulaibiya lokalitetu u blizini grada Kuvajta  tj "groblju automobilskih guma" leži preko 7 miliona guma! I taj broj raste iz dana u dan! Koliko je veliko ovo "groblje" automobilskih guma govori podatak  da je ova  deponija sada vidljiva čak iz svemira.! 
Najveće groblje automobilskih guma pogled iz svemira

Gume stižu i iz Kuvajta kao i iz drugih zemalja. Inače odbačene gume su među najvećim i najproblematičnijim izvorima otpada, zbog velikog obima, njihove trajnosti, kao i činjenica koju sadrže niz komponenti koje su ekološki štetne. Tako na primer u razdoblju od 1980 do 1990 godine odbačeno je preko 259 miliona guma godišnje 

Dok je u razdoblju od 2000 do 2001 godine, SAD i zemlje Evropske unije su odbacile ukupno 5 miliona tona guma U Evropi se godišnje odbaci oko 480.000 tona gume.Jedna četvrtina njih završi u deponijama.

Materijali iz pravilno reciklirane auto gume se koriste za različite namene,poptu izgradnje dečijih igrališta, staza za trčanje, veštačkih sportskih terena, goriva za cementne peći,podloge za tepih, i podove i drugo. 

Takođe veliki procenat iskorišćenih guma u svetu se jednostavno spaljuju za gorivo.Toplotna vrednost istrošenih automoblisih guma prevazilazi toplotnu vrednost uglja, dok sadržaj sumpora u gumi je u istom obimu ili čak niža što ih čini odličnom zamenom za ugalj.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala