Najzanimljiviji sajt Balkanasunce
U nekoliko narednih nedelja naše Sunce bi trebalo da promeni polaritet magnetnog polja.Za ovaj sunčev događaj nema razloga za strah kada je u pitanju planeta Zemlja .Ali solarni fizičar Toda Hekseme sa Univerziteta Stanford, smatra.....

da bi promena polariteta mogla da bi mogla da pokrene talas reakcija širom Sunčevog sistema...

Američka NASA  je letos još u avgustu najavila da će u narednom periodu doći do promene polariteta koje se menja otprilike na svakih 11 godina, dok se to u slučaju Zemlje poslednji put dogodilo pre gotovo 800.000 godina.

Zamena polova, pojava kod koje suprotni magnetni polovi menjaju mesta, pa se samim tim okreće magnetno polje, događa se na kraju svakog Sunčevog ciklusa.

Iako će ovo biti četvrta zamena polova koju je zabeležila Sunčeve opservatorije “Vilkoks”, naučnici još nisu u potpunosti pronikli u unutrašnji mehanizam koji izaziva promenu.

Polarna magnetna polja postepeno slabe, dolaze do nule, a onda se stvaraju nova magnetna polja sa suprotnim polaritetom.Promena pruža dodatnu zaštitu od kosmičkog zračenja, ali može negativno da utiče na vremenske prilike na Zemlji.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala