Najzanimljiviji sajt Balkana


Iberijske Jabugo svinje

Čovek koji je lansirao ovu (najskuplju) šunku je Katalonac Edvardo Donato(67)  iz Kortagane.Najskuplja šunka na svetu se zove Huelva.... Cena ove šunke je neverovatnoh 4.100 evra po komadu kako prenose španski mediji.

Edvardo koji živi i radi u Maladuu već 26 godina uspeva da proizvodi šunku koju pravi od jedinstvene sorte svinja po nazivu Iberijski Jabugo, vrste koja je već dugo pred istrebljenjem.

On godišnje uspe da proda 80 šunki od sorte koja u ovom trenutku broji nešto više od sto komada na celom svetu. Edvardo odbija da bude klasifikovan kao čovek koji prodaje najskuplju šunku na svetu, više bi mu prijalo da njegovu šunku nazivaju najvrednijom, jer su za njenu proizvodnju bile potrebne decenije strpljenja, strasti i zadovaljstva.


Šunka španca Edvarda Donata je najskuplja na svetu

Donatove Jabugo svinje su strogo ekološki odgajane trčeći između pašnjaka, vodopada i hrastovih šuma, hraneći se samo hrastovom korom i aromatičnim biljkama. Svakoj svinji iz ove sorte potrebno je najmanje tri godine da dostigne odgovarajuću kilažu.

Da bi šunka sazrela potrebno je i do šest godina. Tako da od rođenja praseta, pa do finalnog proizvoda, šunke, potrebno je da prođe čak deset godina.!

Na pitanje zbog čega ne proizvodi više šunke Donato je odgovorio da je njegova obaveza prema okolini podrazumeva limitiranu proizvodnju.

Za njihove šunke stižu narudžbine iz Francuske, Belgije, Nemačke, Austrije, ali i iz Madrida , Barselone i Marbelje. Ovoj listi su se nedavno pridružili Luksemburg i Hong Kong.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1