Najzanimljiviji sajt Balkananajmanaj naslovna stranica
Švajcarski naučnici su u labaratoriji uspeli da naprave najmanju naslovnu stranu časopisa na svetu.!

Naučnici su pri izradi ove najmanje naslovne stranice koristili ultra minijaturno dleto da bi stvorili tako malu sliku to jeste da bi 2.000 slika moglo da stane na zrncetu soli.!.....


Koristeći tehnologiju sličnu 3D štampanju, švajcarski stručnjaci su u polimeru izgravirali sliku dve pande, veličine 11x14 mikrometara (to vam je milioniti deo metra),se prošlog meseca pojavila na naslovoj stranici časopisa "National Geographic Kids".

 "Moja ideja je bila da učinim nešto poput rezbarenja kamena, ali da to bude u nano veličini", rekao je Urs Derig, naučnik IBM u Švajcarskoj i jedan od pronalazača mašine.

 

Tokom graviranja, uredjaj, koji nije veći od kućnog frižidera, koristi minijaturno dleto sa zagrevajućim silikonskim vrhom 100.000 puta manjim od vrha narezane olovke.

Ova tehnologija bi mogla da se primenjuje u proizvodnji tranzistora, kao i u izradi bezbednosnih nano oznaka na novčanicama, pasošima i umetničkim delima kako bi se sprečilo njihovo falsifikovanje, naveli su istraživači

"To je nalik 3D štampanju, samo na mikroskopskom nivou. Sa ovom mašinom moguće je napraviti bilo koju strukturu, ali milion puta manju", kazao je za Rojters Feliks Holcner, izvršni direktor kompanije SwišLitho, koja je razvila ovu tehnologiju.

Inače ovakvemašine, koje koštaju oko 500.000 evra komad, i uglavnom koriste kao istraživački alat

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala