Najzanimljiviji sajt Balkana


zlatne poluge
Švajcarski naučnici su došli do saznanja da svake godine u kanalizacijama to jeste otpadnim vodama u njihovoj državi "propadne" više od 43 kilograma zlata!....

Prema izveštaju švajcarskog Federalnog instituta za vodne nauke i tehnologiju, zlato i drugi plemeniti metali se po njihovim navodima izgubi u mulju i u otpadnoj vodi koji prolazi kroz kanalizacije državnih postrojenja za tretman otpada.

Tako da vrednost zlata koje propadne u kanalizaciju tj. otpadne vode je oko 1,8 miliona dolara. Što je u proseku, blizu 70% svetskog zlata prolazi kroz švajcarske rafinerije.


Naučnici su izjavili kako koncentracije zlata pronađene u otpadnoj vodi ne predstavljaju rizik za životnu sredinu, a ponovna eksploatacija tog zlata ne bi bila isplativa u većem delu Švajcarske.

Međutim, postoji nekoliko gradova u kojima bi se moglo vaditi "zlato iz kanalizacije".

Na primer, u gradu Ticino koji ima bogatu rafineriju, koncentracije plemenitog metala u otpadnim vodama su dovoljno visoke da opravdaju sredstva koja bi morala biti uložena u eksploataciju.


Pored zlata, u mulju grada Ticino je pronađeno i blizu 3 tone kilograma srebra te drugih metala poput tantala i germanija koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru.

Ova istraživanja provedena su na 64 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda širom Švajcarske. Inače, ovo su prva sistematska istraživanja otpadnih voda koja su provedena u švajcarskim gradovima.

Vlasti u Švicarskoj još nisu odlučile šta će uraditi sa zlatom u kanalizacijama, ali sigurno je kako neće dozvoliti da propada ovaj skupoceni plemeniti metal.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1