Najzanimljiviji sajt Balkana
Pre nekoliko dana sud u Švajcarskoj je oslobodio jednog seljaka kao i njegovu porodicu godišnje obaveze plaćanja godišnjeg duga katoličnoj crkvi,obaveza koju je morao seljak da ispuni nastala je davne 1357. godine....


Po odluci suda severnoistočnog kantona Glarus,neimenovani dužnik seljak i njegova porodica ne moraju više da  plaćaju 70 švajcarskih franaka odnosno 58 evra godišnje kako bi kandilo u crkvi Naefels stalno gorelo.

Ova obaveza nastala je 1357. godine kada je izvesni Konrad Miler ubio jednog svog zemljaka po imenu Hajnrih Stuki.Da bi spasio dušu i izbegao osvetu porodice ubijenog, Miler je lokalnoj crkvi poklonio kandilo uz obećanje da će "zanavek" finansirati njegovo održavanje.

Ukoliko bi prekršio obećanje,sva njegova zemlja bi prešla u posed crkve.Tokom vekova, Milerovi naslednici su nastavili da plaćaju za održavanje kandila, ali kada je crkva zatražila da se obaveza zvanično zavede,aktuelni vlasnik zemlje se pobunio.

Crkva ga je tužila sudu koji je, međutim 20.decembra presudio u korist seljaka,navodeći da je običajno pravo iz 14. veka prestalo da važi u Švajcarskoj još od sredine 19. veka.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala