Najzanimljiviji sajt Balkana
Švedske arhitekte iz Stokholma došli su na jednu zanimljivu ideju.Oni se nadaju da će uspeti da izgrade najviši drveni soliter na svetu.Po njihovim rečima ovaj drveni soliter  biće jeftiniji,izdržljiviji i otporniji od betonskih zgrada koje se mogu videti širom sveta....

Ova neobični  i zanimljiv plan je ideja je dve najveće arhitektonske firme u Švedskoj, C.F Muler i Dinel Johanson. Zgrada budućnosti-od drveta, trebalo bi da ima 34 sprata.Firme su objasnile da je drvo jeftinija alternativa čeliku i betonu, zato što košta manje da se prenese i emituje manje ugljenika od te dve sirovine.

Još jedna prednost drva je što može da se proizvede tako da ima povećanu otpornost na vatru, s obzirom na to da drvo sadrži oko 15 posto vode u sebi koje će ispariti pre nego što se drvo zapali

Arhitekte kažu i kako će se zgrada napajati solarnom energijom od ploča koje će biti postavljene na krovu zgrade, ali i da će svaki apartman imati zastakljene verande, kao i zelenilo koje će okruživati zgradu i njene zidove.

Ovo nije prvi put da arhitekte u Švedskoj žele da naprave ovakvu zgradu, naime oni su već dizajnirali i izgradili drvenu zgradu na sedam spratova.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala