Najzanimljiviji sajt Balkana
Hibiridni motor "sabre” je razvila britanska kompanija Reaction Engines Limited (REL).A svemirski avion "Skylon" će imati motore koji će funkcionisati na dva načina:kao običan mlazni motor i kao raketni motor."Sabre" motor će posle uspešno....

izvedenih testova biti predstavljen na Međunarodnom aeromitingu u Farnborou,u Engleskoj.

Naučnici trenutno testiraju novi motor koji bi mogao da lansira avion u svemir i revolucionarno izmeni način putovanja,tako što bi nam omogućio da za svega nekoliko obletiom planetu Zemlju.

"Skylon" svemirski avion će imati inovativni pogonski motor koristiće propulzivni pogon da bi stigao da ivice Zemljine atmosfere pre nego što prebaci na raketni modus i uđe u orbitu.

Na početku poletanja ovakav avion bi težio 275 tona,dok je maksimalno sletanje bi bilo s težinom od 55 tona.Za poletanja avion bi iskoristio oko 66 tona tekućeg vodonika i oko 150 tona tekućeg kiseonika za uspon.Vodonik gorivo deluje kao hladnjak u zatvorenom ciklusu helijuma pre ulaska u komoru za sagorevanje.

Osamdeset metara dugačak svemirski avion “skajlon” poletao bi sa obične aerodromske piste,dok bi na visini od 30 metara i van Zemljine atmosfere leteo  brzinom od 5.2 maha ( pet puta brže od zvuka)

Dok bi mogao da ponese od 30 do 40 ljudi u svom modul odnosno delu namenjenom za smeštaj raznog tovara.Tovrani modul će imati dimenzije 4.6 metara u prečniku a dugačak bi bio oko 12 metara.


Proizvođači se nadaju da će se motor odnosno avion dobro pokazati,i da će im investitori dati sumu od 300 miliona evra neophodnih za uvođenje projekta u završnu fazu.

" Mogli bismo da svedemo vreme  za letenje od jedne do druge tačke ne Zemlji za svega četiri sata vremana.Istovremeno ovom inovacijom će mod dobiti avion koji može da poleti u svemir i zameni skupe rakete za jednokratnu upotrebu koje danas koristimo" izjavio je za generalni direktor REL Alan Bond.Na kraju pogledajte video kako to sve izgleda,,,

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala