Najzanimljiviji sajt Balkana
Svako od nas veruje ili u neki oblik sreće,i voleli bi kada bi smo bili srećni tokom celog svog života.Zna se da širom planete postoje razni običaju tradicije,predmeti,životinje,biljke ili čak osobe koje po verovanju ljudi donose sreću i štite ih od nesreće.

Za neka verovanja znate i čuli ste, a za neka u pojedinim zemljama ne.Krenimo redom....

Cvrčak
na ognjištu već je hiljadama godina znak sreće.U Kini i još nekim azijskim zemljama cvrčak je služio kao vrsta alarma - u slučaju provale prestao bi da proizvodi svoj karakterističan zvuk.Nesreća je ako na primer ubijete cvrčka.Isto tako indijanci su verovali da nosi sreću,a imitiranje cvrčka smatralo se uvredom.

Bubamara
svima opštepoznati znak sreće i blagostanja.Veruje se da donosi oslobođenje od svakodnevnih problema,daruje strpljenje,a ako sleti na čoveka dok je bolestan,znak je skorog ozdravljenja Bubamara koja sleti na ruku, a zatim odmah odleti znak je da će sledeće sedmice biti lepo vreme.

Vilin konjic i skarabej
Vilin konjic nosi promenu,i vezan je snagu,hrabrost i mir,dok skarabej predstavlja zaštitu od zla,ponovnog rođenja i preobražaja.

Žir
prema skandinavskoj mitologiji,štiti od munja, plod hrasta - drvo je posvećenobogu groma i munje Tor

Jaje
je simbol plodnosti i ponovnog rođenja.Isto tako služi za gledanje u budućnost,za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

Delfini
donose sreću jer su u nekada davno moreplovci znali da su blizu kopna kada ih ugledaju nakon što su dugo bili na otvorenom moru. I svinja spada što je malo možda čudno u simbol sreće.Nemci imaju uzrečicu "imati svinju" koja znači da je sreća blizu.Svinje označavaju bogatstvo,strpljenje i iskrenost.

Kornjače
se smatraju simbolom sreće, veruje se da su one četiri svete životinje,zajedno sa zmajem,jednorogom i feniksom.Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i neba.

Slonovi
predstavljaju mudrost i odanost.U indijskoj mitologiji nosilac je sreće,a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život.Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

Zečja šapa
jedan od najpopularnijih simbola sreće. Vjeruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću - verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su zečevi seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.Zub aligatora,kod naroda Afrike po verovanju,donose sreću kockarima

Potkovica
je opštepoznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

Kovanice
su takođe među popularnim nosiocima sreće.Ako nađemo novčić,celi dan ćemo imati sreće,ali ga moramo uzeti.Ako ga ne uzmemo taj dan će nas pratiti nesreća.

Merdevine
su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Merdevine isto tako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid, jer predstavljaju porodični trougao. Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice.
Dok loše nešto po verovanju nam se može desiti ako prođemo spod medevina ,nesreća se može može se "poništiti" tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki

Detelina s četiri lista
je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom,zaštitnikom Irske.Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću.

Broj sedam
je simbol sreće  u mnogim kulturama sveta.Na zapadu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost,razumevanje,čast,slavu, snagu,dobrotu i mir. Takođe se veruje da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.

Pileći jadac
je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći deo u ruci. Srećniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi. Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate.

Dimničari
su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja.Konj se propeo i gotovo zbacio kralja,srećom jedna osoba odevena u prljavu i istrošenu odeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimničar.

Zvezda padalica
nju vam ostavljamo na kraju za sve romantičare i one koji gledaju noćno nebo leti i koji veruju u sreću,kažu ko god je vidi može nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta, jer mu se želja neće ispuniti.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala