Najzanimljiviji sajt Balkana


Po svemu sudeći konačna potvrda od strane naučnika je tu, mnoge delove Marsove površine oblikovala tekuća voda! Mnogi su pretpostavljali ili verovali da su uvale,kanali i delte koji se vide iz svemira stvorene vodenom erozijom,ali zadnje otkriće svemirskog rovera Curiosity  je to sve potvrdilo Nasa je potvrdila  pretpostavke....


U časopisu Science  navode da su u dnu 150 kilometara dugačkog kratera Gejl opaženi glatki kameni oblutci,koji se po izgledu ne razlikuju od onih u rekama na Zemlji. To otkriće pokazuje da je voda imala ulogu u oblikovanju Marsove površine, ne samo ogromnog ekvatorijalnog korita već i mnogih drugih geoloških formacija te planete.

 "Decenijama smo spekulisali i pretpostavljali da je površinu Marsa izbrazdala voda, ali je ovo prvi put da se mogu videti ostaci rečnog toka s očiglednim znacima " izjavila je Rebeka Vilijams iz Instituta za planetologiju.

NASA je prvi put jobjavila da je otkrila šljunak u septembru 2012, godine sedam nedelja po spuštanju Curiosity-a u krater Gejl.Od tada su istraživači detaljnije ispitivali snimke koje je napravilo to robotsko vozilo,što je prvi naučni rad o misiji svemirskog rovera.Obluci su veličine od dva do 40 milimetara u prečniku suviše veliki da bi ih mogao nositi vetar i povezeni su u klastične sedimentne stene, poznate kao konglomerati.

Precizno datiranje geoloških formacija Marsa nije moguće, ali su stene koje je snimio rover skoro sigruno starije od tri milijarde godina. Istraživački tim, međutim, može da na osnovu slika dođe do nekih zaključaka o brzini toka i dubini vode koja je nekad tekla dnom kratera.Naučnici su dali grubu procenu najnižih vrednosti, po kojima je voda u krateru tekla brzinom ljudskog hoda, a voda dopirala ili do kolena ili do struka.

Obluci su različitih tamnih i svetlih nijansi, što dalje ukazuje da su nastali erozijom različitih vrsta stena i preneti s različitih lokacija.Curiosity je hemijskom analizom utvrdio da je u svetlijim prisutan feldspat - mineral uobičajen na Zemlji koji se brzo rastvara u vodi.To ukazuje da nekadašnji uslovi na Marsu nisu bili naročito vlažni i da šljunak nije nošen na veliku daljinu ,verovatno 10-15 kilometara.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala