Najzanimljiviji sajt Balkanatoranj prociscavanje vazduha

"The Smog Free Tower", kako se u originalu zove ova neobična građevina odnosno, "Toranj koji pročišćava vazduh" visok je 7 metara, uz pomoć ove "kule" vazduh oko nje postaje čistiji za oko 55 odsto.!...Poznato je da više od 80 odsto ljudi u urbanim oblastima koje redovno prate zagađenje vazduha, izloženi su niskom nivou kvaliteta vazduha koji prelazi granice Svetske zdravstvene organizacije (SZO). I


Inspirisan ovom statistikom holandski umetnik i inovator Dan Rosegard i njegov tim su još 2013. počeli pravljenje kule – najvećeg pročišćivača vazduha i vode na svetu.

Projekat firme "Studio Roosegaarde"  holanđanina Rosegarda, "Toranj koji pročišćava vazduh uspešno je tesitiran u jednom od najzagađenijih gradova na svetu - Pekingu.Ovaj toranj je samo za 41 dan očištio 30.000.000 m³  vazduha u Pekingu prenose svetski mediji!

"The Smog Free Tower", prema rečima holanđanina može da očisti 30.000 kubnih metara po satu preko patentiranog slobodnog ozona i jonske tehnologije i male količine zelene električne energije.

Toranj zahteva 1.700 W za rad i koristi struju za slanje pozitivno naelektrisanih jona u okolni vazduh gde se vezuju za čestice. Te čestice se zatim privlače nazad u toranj i one ostaju zarobljene u interno negativno naelektrisanu sredinu.

Kula bi trebalo da uhvati preko 75 odsto čestica PM2.5 i PM10 (koje lako ulaze u pluća i nedavno su kvalifikovane kao kancerogena grupa) i onda da pusti čist vazduh oko tornja sa 360 stepeni prekrivenosti stvarajući skoro kružnu zonu čistog vazduha u ovom okruženju. 

Priroda je poslužila kao inspiracija Holanđaninu. Biljka čudnog imena “pasji trn” takođe uklanja so i čestice prašine iz vazduha, a iz čađi koja se uglavnom sastoji od uglja dobijaju se dijamanti, simulirajući prirodni proces stvaranja dijamanata od uglja.

Da bi u potpunosti zatvorili ciklus otpada, prikupljene čestice se tretiraju pod visokim pritiskom kako bi proizvele nakit čija će prodaja podržati stvaranje više tornjeva za pročišćivanje vazduha

Tako će ovaj već postavljeni toranj u Pekingu od zagađenog vazduha moći "proizvesti"  oko 300 prstenova od prikupljenih čestica.

Toranj je otvoren u Pekingu krajem septembra 2016. godine uz podršku kineskog Ministarstva zaštite životne sredine, nakon što uspešno testiran pilot verzija u Roterdamu.
 Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1