Najzanimljiviji sajt Balkanainventions Tinejdžere uvek zamišljamo kao neke neodgovorne,buntovne osobe pune mladalačke energije.I u tom dobu niko ne može sa sigurnošću reći šta će oni sutra postati ili šta će im pasti na pamet.Ipak nekima od tinejdžera

do svog punoletsva pale su im na pamet par izuma koje će promeniti svet. Pa da vidimo koji su to izumi tinejdžera

Dvoje tinejdžera su izmislili Supermena

supermen
Jerry Siegel i Joe Shuster
su ta dvojica tinejdžera koji su izmislili lik Supermena.Ideja dvojice tinejdžera su postala kalup za gotovo sve superheroje današnjice a koji su  nastali posle "rađanja" Supermana.Siegel i Shuster kao tinjedžeri subili oduševljeni cirkuskim snagatorom Zisheom Breitbartom koji je,naravno,nosio dres ili helnake.
Adresa ovog cirkuskog snagatora je u New Yorku bila "Supermen – New York", a reklame za njegovu predstavu tvrdile su da može zaustaviti jureću lokomotivu.Dvoje tinjedžera tada ,Siegel i Shuster pokušali su lansirati svog Supermana ipak to je vreme čuveni borac za pravdu i istinu bio je  zao lik.Tek kad je počeo Drugi svetski rat Supermen postao super heroj

Tinejdžeri koji su utemeljili hip hop

Clive Campbell
Najpoznatijim utemeljivačima hio hop muzike našla su se dva tinejdžera od 17 godina, i 12 godina.Sedandesetih godina svi su se već polako hladili od hipi muzike. Clive Campbell koji je tada imao 17 godina stigao je s Jamajke i ubrzo je postao poznat kao DJ Kool Herc – maloletni party muzičar je znao puštati dobru muziku.
Herc je primetio da ljudi su nestrpljivi želeći da čuju bilo kakvu pesmu  pre samog početka žurke jer su hteli plesati,pa im je odlučio puštati samo ritam jedne pjesme koju bi zatim umiksovao u ritam druge pesme.Uz svoj miks ritmova Herc je znao preko razglasa animirati ljude vrlo specifičnim pozivom na ples koji je pomalo zvučao kao repovanje.
Mladi DJ Herc je ubrzo posao poznat među mladima pa je tako dobio i svoje prve učenike. Među učenicima našao se i dvanaestogodišnji Grand Wizard Theodore koji je po priči  u svom podrumu stvorio prepoznatljiv zvuk grebanja ploče.Taj novi muzički izum hip hopu našao se nedugo i u pesmi Rockit Herbieja Hancocka.

 

Pištolj Colt je isto tako izmislio tinejdžer

sejmuel colt
Samjuel Kolt kao tinejdžer je izmislio je revolver Colt
.Firma koja je poznata po ovom revolveru koji se koristio obilno na Divljem zapadu zahvaljujući svom uspjehu danas proizvodi vatreno oružje za američku vojsku.Sve je počelo još davno tada petnaestogodišnji Sam Colt nije bio popularan u svojoj školi pa je pokušao steći slavu dobrim vatrometom.

Vatromet je tada bio njegov uspeh kao tinejdžera  sve dok nije napravio požar u školi.Samuel Colt morao odustati od školovanja zbog tog  događaja u školi Colt dobio je ideju za novi pištolj pa se bacio na posao i izradio prvi Colt 45 od komada drveta.Polse izrade drvene kopije pištolja ,bacio se na izradu modela od metala.Na žalost njegov izum pištolja je eksplodirao kad ga prvi put isprobao.

Colt nije odustajao od svoje ideje i pokušao zainteresovati neke izrađivače pištolja,ali bez uspeha Na kraju je mladi Samjuel odustao i krenuo na put kao zabavljač koji je naplaćivao ljudima da udišu plin koji je izazivao smeh.

I tu se nije pokazao kao uspešan zabavljač,pa se ubrzo vratio staroj idejiizradi pištolja.Novac je posudio od svog oca i otvorio fabriku vatrenog oružja.U samom početku bila je to fabrika vrlo neuspješna.Jedan dan dok je mladi Samuel Colta  prodavao svoje pištolje po malim cenama došetao je kapetan teksaških rendžera po imenu Walker i predložio neke promene na Coltovom pištolju,da bi posle tih ispravki naručio 1.000 komada Koltovih pištolja.Od tog vremena Colt firma je prodala više od 30 miliona raznog vatrenog oružja širom sveta.


Tinejdžer koji je izmislio kako će biti raspoređene zvezde na  zastavi SAD

american flag Robert Heft
Po priči prvu američku zastavu je smislila i sašila Beti Ros. Ali da i znate ko je smislio kako će izgledati zadnja američka zastava?Svaki put kad je došlo do teritorijalnih promena SAD,morala se i menjati zastava da bi uključile nove države,poput Aljaske i Havaja.Kongres je tako kada se to dogodilo raspisao konkurs za novi izgled zastave.

Tada Robert Heft iz Lancastera iz Ohaja koji je imao sedamnaest godina uložio je sate u srednjoškolski projekt za zastavu koji je na kraju dobio samo ocenu -4.Ljuti tinejdžer je razgovarao o ovoj oceni sa svojom profesoricom,a ona mu je šprdajući mu rekla  da pošalje svoj projekt konkurs za novu zastavu SAD-a, pa ako njegova bude odabrana,ona će mu promeniti ocenu u 5-icu.

Tako je tinejđžer Heft poslao projekt zastave na konkurs,ubrzo njegova zastava se našla među 1.500 platnenih projekata pred komisijom za odabir.

Na kraju je mladi Heft je pobedio,a čestitao mu je lično sam predsednik Ejzenhauer jer se predesniku lično doapla njegova zastava

Heft je kasnije je postao gradonačelnik Napoleona u Ohaju, a većinu života je proveo putujući po svetu i držeći motivirajuće govore.


Petnaestogodišnjak koji je izmislio pismo za slepe

louis braille 1
Luj Braj
ostao je bez vida zbog infekcije kada se povredio sa očevim alatom ,kada je imao tri godine.Tada početkom 19 veka nije mu ništa drugo preostalo nego da se pokuša se privići na novonastalu situaciju.Na njegovu sreću,jedina škola za slepe na svetu u to vreme nalazila se u Francuskoj, pa je mladi Braj već sa deset godina mogao slušati školska predavanja.
Ali ako bi hteo da "pročita" neki roman neko mu je morao čitati,tako je da ne bi zamarao druge došao je na ideju da napravi svoje  pismo,pismo za slepe.

Braja je na ovu neverovatnu ideju inspirisao kapetan u francuskoj vojsci Šarla Barbijea koji je smislio ovaj sistem za vojnike da bi mogli pistai u mraku Kapetan De la Serre nije bio slep,ali njegovo pismo je bilo idealna podloga za mladog Braja

Petnaestogodišnji Braj je nakon tri godine raznih varijanti napokon imao svoje pismo koje se još i danas koristi.Barbijeov sistem je imao 12 tačaka,a Brajev samo 6.Uz to,Brajev sistem je bio jednostavan i sličan stenografskom načinu pisanja.Braj ga je razvio tako da su se njime mogle zapisivati matematičke formule i muzičke note.A pismo je dobilo  ime po domišljatom tinejdžeru - Brajeva pismo.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala