Najzanimljiviji sajt Balkana


Ilustracija:dijamanti

Izbačena lava koja se stvrdnula prilikom erupcije vulkana Tolbačik na poluostrvu Kamčatka 2012 i 2013 godine u sebi sadrži posebnu i neviđenu vrstu dijamanta. ...

Ovi "lava dijamanti" otkriveni u smrznutoj lavi vulkana Tolbačik i dobili su ime "Tolbačik dijamant", kaže se u saopštenju ruskog ministarstva nauke.
 
"Tolbačik dijamant" imaju geološke i mineraloške karakteristike koje su toliko jedinstvene da su oduševljeni ruski naučnici morali da ih svrstaju u potpuno novu vrstu dijamanta.
 
Nove Tolbačik lava dijamante formirali su vulkanski gasovi pod pritiskom i oni su rezultat kristalizacije “pod uticajem pražnjenja atmosferskog elektriciteta” (munja), objašnjavaju geolozi.

kako su dospeli dijamanti na površinu
 
Dijamanti s dalekog istoka Rusije mogli bi da budu prirodno ostvarenje francuskog patenta iz 1964, koji predlaže proizvodnju sintetičkih dijamanata od gasa pomoću jakog električnog pražnjenja, kažu naučnici.
 
Kada se posmatra golim okom, drago kamenje liči na sintetičke dijamante, ali ima geološke i mineraloške odlike koje se razlikuju od bilo koje poznate vrste dijamanta.

Jedinstveni dijamanti ne nastaju u magmi kao tipični vulkanski dijamanti. Osim toga, “Tolbačik dijamanti” su veliki za vulkanske stene (od 250-700 mikrona).
 
Iz malog uzorka stvrdnute lave izvađeno je čak nekoliko stotina dijamanata - što je, tvrde stručnjaci, izuzetno mnogo. 
 
Vulkanski kompleks Tolbačik sastoji se iz dva vulkana: Ploski Tolbačik (3.085 m) i Ostri Tolbačik (3.682 m). Najnovija erupcija iz pukotine dogodila se novembra 2012, kada su pri vrhu i na južnoj padini tekle reke lave duge desetine kilometara.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1