Najzanimljiviji sajt Balkanatepih augsburg
Čudan događaj se zbio u Nemačkom gradu Augsburgu..Jedan tepih koji je godinama ležao odbačen u ostavi ,nekadašnja  vlasnica ovog tepiha se odlučila da ga ponudi aukcijskoj kući u Augsburgu..

Njen "prašnjavi odabčeni" tepih je bio procenjen 900 evra od strane aukcijske kuće da bi na kraju bio prodat na aukciji za 20.000 evra.

Ipak na aukciji 2010. godine u Londonu isti taj tepih prodat je za neverovatnu sumu od 7,2 miliona evra! S ovolikom prodajnom cifrom  za jedan tepih postao je jedan od najskupljih tepiha na  svetu.

Vlasnica koja je ponudila tepih aukcijskoj kući u Augsburg sada traži odštetu od 350.000 evra koliko je tepih bio procenjen uoči aukcije u londonskom "Kristiju".Zbog pogrešne procene tepiha aukcijske kuće u Augsburgu ona je dobila samo 20.000 evra.!

Sporni tepih veličine 3,38m x 1,53 metara potiče iz 17. veka.Prva vlasnica  najskupljeg tepiha na svetu je bila francuska grofica de Beag (1870-1939) koja je posedovala veliku zbirku dela iranske umetnosti.

Poslednja vlasnica koja traži odštetu je tepih  dobila od bivše domaćice jednog poznatog trgovca tepisima iz Minhena. Kad se preselila u manji stan tepih joj bio prevelik, pa ga dugo nije koristila i na kraju prodala.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala