Najzanimljiviji sajt Balkana

Trappist system

Tri od sedam planeta koje su nedavno otkrivene imaju jako dobre uslove, u kojima se može zamisliti život, rečeno je danas na skupu „Sedam planeta, otkriće i posledice“, u organizaciji Centra za promociju nauke....

Direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević rekao je da je veliki uspeh što uopšte možemo da istražujemo ekstrasolarne planete, jer ih je jako teško otkriti.„Sve smo bolji u tom detektovanju i sada možemo da vidimo i sasvim malecke kamenčiće, kao što je naša Zemlja“, rekao je Bogojević.

On je rekao da će biti potrebno četiri do pet godina da se zaviri u atmosferu novih planeta i da se tako utvrdi da li ima uslova za život, pa čak i da li ima života.

„Kiseonik je taj koji uvek proizvode živa bića, tako da, ako pronađemo kiseonik u određenoj količini – to bi moralo značiti da ima i života“, navodi Bogojević.

Docentkinja na katedri za astronomiju Matematičkog fakulteta Dragana Ilić kaže da je to otkriće zanimljivo jer se ove planete, osim što su slične zemlji, nalaze i na takvom rastojanju od matične zvezde da bi mogle da razviju život sličan onome na Zemlji.

Ona kaže da se te planete nalaze u „nastanjivoj“ zoni, i da će u budućnosti pomoću novih teleskopa biti moguće snimiti hemijski sastav planeta, kako bismo utvrdili da li tamo postoji život sličan životu na zemlji.

Novinar u oblasti astronomije Saša Mirković, ističe da je rano za zaključke i da ove planete zasada podsećaju na Zemlju po veličini, ali da je na njima, ako postoje tečna voda i atmosferski uslovi, moguće pronaći i život.

izvor:rts.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1