Najzanimljiviji sajt Balkanaplaneta zemlja
Danas vam donosimo tekst to jeste zanimljive činjenice koje su vezane za našu planetu Zemlju,nadamo se da će vam ovo što će te pročitati za vas biti zanimljivo naravo i poučno za one koji bi hteli znati više...


Da na samom početku kažemo da je planeta Zemlja je treća planeta u Sunčevom sistemu po udaljenosti od Sunca i peta po veličini. Dom je milionima različitih vrsta živih organizama ,kao i nama ljudima, i za sada zvanično jedina planeta na kojoj postoji život u koliko se u budućnosti ne dokaže suprotno.....I naravno ovu našu plavu planetu Zemlju treba prestati uništavati i sačuvati je za buduća pokolenja.....

1. Planeta Zemlja kao i planeta Mars jedine u Sunčevom sistemu imaju tektonske ploče.

2. Procenjuje se da temperatura u Zemljinoj jezgri iznosi između 5.000 i 7.000 stepeni Celzijusa.!

3. Astronauti nisu bez razloga prozvali planetu Zemlju "plavom planetom", jer oko 70% odsto površine prekriveno vodom.

4. Gotovo sva voda na Zemlji je slana, odnosno čak 97 posto !

5. Na Antarktiku ima toliko leda koliko u Atlanskom okeanu ima vode.

6. Po proračunima okeanografa u svetskim okeanima živi do 1 milion različitih vrsta organizama.! Od toga, dve trećine još nisu klasificirane.

7. 90 posto svih vulkanskih aktivnosti se dešava u okeanima.

8. 99 posto zlata leži u Zemljinoj jezgri. Kada bi mogli izvaditi svo to zlato iz jezgre i obložiti njime planetu, dobili bi sloj zlata visok 1.5 metar.!

9. Jedna bakterija je pronađena na dubini zemlje od 2.8 kilometara. One preživljavaju tako što koriste radioaktivnost iz uranijuma kako bi pretvorile vodu u energiju.

10. Najveća temepratura ikada zabelžena iznosila je  56.7 stepeni Celzijusa u Dolini smrti u SAD. Najhladnije je bilo do 1983. godine u Vostok stanici na Antarktiku gde je zabeležena temeratura od  – 89,2 stepeni Celzijusa.

11. U Australiji su pronađeni fosili bakterija stari 3.5 milijarde godina. Ove bakterije su postojale i pre nego što je zemljina atmosfera imala vazduh

12. Svake godine, kontinenti se udalje jedan od drugog za oko 2 cm.

13. Svaki dan, na Zemlji se rodi oko 200.000 ljudi, a prema nekim procjenama do sad je na planeti živjelo 106 milijardi ljudi. Dva čoveka umru svake sekunde.!

14. Istraživači su izračunali starost Zemlje tako što su utvrdili starost najstarije stijene na planeti, kao i meteorita koji su otkriveni na Zemlji (ovi meteoriti su formirani u isto vreme kada se formirao i osatak Sunčevog sistema). Nakon opsežnog istraživanja ustanovljeno je: Zemlja je stara oko 4,54 milijarde godina.

15. Najveća koncentracija života na planeti nalazi se oko koralnih grebena. Oni su direktna konkurencija kišnim šumama, a s obzirom da su koralni grebeni živi organizam, oni čine i najveće žive strukture na Zemlji. Prema tvrdnjama astronauta, neki su čak vidljivi i iz svemira.

16. Najdublja tačka na dnu okeana iznosi 10.916 metara (Marijanska brazda). Najdublja tačka koja nije prekrivena vodom iznosi 2.555 metara (Bentley Subglacial na Antarktiku).

17. Mont Everest je najviša planina iznad nivoa mora, a visoka je 8.848 metara.Opet, ako merimo od istinske baze pa do vrha, Mauna Kea je ubjedljivo najviša sa visinom od 17.170 metara.

18. Do sada je istraženo samo 5 posto voda okeana.

19. Ako bi mogli podeliti ovu našu planetu na hrpu materijala od kojih se sastoji dobili bi: 32,1% železa, 30,1% vazduha, 15,1% silicijuma, 13,9% magnezijuma, 2,9% sumpora, 1,8% nikla, 1.5% kalcija i 1,4% aluminijuma. Preostalih 1,2% se sastoji od mnoštva ostalih elemenata. Većina ovog željeza se zapravo nalazi u samom središtu Zemlje.

20. Naučnici veruju se da su se kontinenti na Zemlji više puta spajali i razdvajali, a poslednji poznati ‘supekontinent’ bio je Pangea. On se počeo raspadati pre oko 200 miliona godina, a od njega su nastali kontineti koje imamo danas.

21. Stromboli vulkan na zapadnoj obali južne Italije je najaktivniji vulkan na svetu. Ovaj vulkan, poznat kao "Svetionik na Mediteranu", eruptira gotovo neprestano već 2.000 godina.

22. Najveći živi organizam na planeti( verovali ili ne) je gljiva Armillaria. Živi ispod zemlje u Oregonu i zauzima površinu od gotovo 9 kilometara kvadratnih.!

23. Na Zemlji se nalazi oko 500 vulkana, a čak se 80 odsto površine (iznad okeana) sastoji od vulkanskog tla.

24.  Zemlji ne treba 24 sata da se okrene oko svoje ose. Zapravo, treba joj 23 sata, 56 minuta i 4 sekunde. Astronomi ovo zovu "zvezdani dan" dok se razdoblje od 24 sata zove sunčani ili sonodički dan. Razlika između zvezdanog i sunčanog dana nastaje zbog toga što se Zemlja osim oko svoje ose okreće i oko Sunca, te svaki dan prevali 1/365 deo tog puta. Zbog toga se svaki dan promeni ugao Zemlje koji nadoknadi preostale 4 minute.

25. Gravitacija se razlikuje širom svijeta, jer ona zavisi o udaljenosti od zemljine jezgre. To znači da ćete zbog gravitacijske sile na različitim lokacijama biti (tehnički gledamo) lakši ili teži,mada ljudi ovu razliku nikada nećete osetiti.

26. Mesec nije jedino nebesko tijelo koje se vrti oko naše planete Zemlje, Asteroidi 3753 Cruithne i 2002 AA29 također kruže oko Zemlje.

27. Svaki dan, u našu atmosferu uđe oko 100 tona malih meteorita koji su uglavnom samo čestice prašine.

28. Na Zemlji postoji oko 8,7 miliona vrsta živih organizama, prema procenama objavljenim 2011. godine. 6,5 miliona vrsta je na kopnu, dok je preostalih 2,2 miliona u vodi.

29. Površina Zemlje iznosi 510.065.284 km kvadratnih. Najveći kontinent je Azija koja zauzima 44.309.978 km  kvadratnih (30 % ukupne kopnene površine). Najveća država sveta je Rusija koja zauzima oko 12 posto kopnene površine.

30. Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (engl. Earth Day) obežava se svakog 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala