Najzanimljiviji sajt Balkana
kamenje trovanti koje raste

Da, dobro ste pročitali ovaj naslov i nije greška! U Rumuniji i oblasti Valča mote pronaći jedinstveno i neobično kamenje koje raste!...
 
U blizini puta koji povezuju gradove Ramniku Valča i Targu Žiju,oko osam kilometara od Horeza u Rumuniji, nalazi se malo mesto zvano Kostešti, ovo naselje je dom zanimljivog i krajnje neobićnog  fenomena koji oduševljava geologe. 
 
U Kostešiju se može naći neobično kamenje koje se zove "Trovanti", kamenje bez oštrih ivica, i ima oblik sfere. Trovant je inače geološki termin koji se često koristi u Rumuniji i znači cementirani pesak.
 
Nakon velikih kiša, "kamenje trovanti" veličine od šest do osam milimetra mogu da narastu, u proseku, od šest do deset metara!. Kao da to nije dovoljno interesantno, kamenje je što je čudno gotovo identično.
 
Trovanti kamenje imaju nastavke koji podsjećaju na korenje, a eksperti još uvek ne uspevaju da odgonetnu šta oni predstavljaju i čemu služe.?! Pored toga, baš kao i čuveno kalifornijsko kamenje u Dolini smrti, za trovante nije neobično ni da se sami "prošetaju" tj premeštaju se.!
 
Stručnjaci veruju da je ovo kamenje nastalo prilikom snažnih seizmičkih aktivnosti nakon potresa tla koji su se dogodili pre nešto manje od šest miliona godina.
 
Kako naučnici ističu, kamenje „raste“ najverovatnije zbog visokog nivoa mineralnih soli koje se nalaze ispod kore kamena. Nakon što se soli pokvase, hemikalija se širi, stvara pritisak u odnosu na pesak i kamenje se uvećava.
 
Oblast u kojoj se ovo kamenje nalazi postala je svojevrstan muzej, „Muzej trovanta“, koji je danas pod zaštitom UNESKO-a.
izvor:National Geographic Srbija
 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala