Najzanimljiviji sajt Balkana


Studentkinja Sara Tomson tuži vladu
Studentkinja prava sa Novog Zelanda, Sara Tomson, tuži svoju zemlju to jeste vladu Novog Zelanda kako bi je primorala da postavi ambicioznije ciljeve u politici prema klimatskim promenama....

Sara Tomson je pokrenula sudski spor u vezi sa preuzetim obavezama Novog Zelanda prema Pariskom sporazumu o klimatskim promenama.


Prema tom sporazumu, Novi Zeland treba do 2030. godine da smanji emisiju štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte za 30 odsto u odnosu na nivoe iz 2005. godine.

Studentkinja je u obrazloženju navela da su obaveze Novog Zelanda i proces za njihovo ispunjenje „nelogični, iracionalni, nerazumni i nezakoniti“.

Ona je rekla da želi da Novi Zeland „učini više“ i da vlada treba da odbaci postavljeni cilj i postavi novi.

Sudski proces počeo je danas u Velingtonu i predviđeno je da traje tri dana, a na odluku sudije moglo bi da se čeka nekoliko meseci.

Tomsonova je rekla da su je inspirisali drugi sudski procesi u vezi sa klimatskim promenama širom sveta, kao i proces iz 2015. godine, u kojem je holandski sud naložio vladi te zemlje da smanji emisiju štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. Holandska vlada žalila se na tu presudu.

Vlada Novog Zelanda saopštila je da su njeni ciljevi prema Pariskom sporazumu ambiciozni i korektni.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1