Najzanimljiviji sajt BalkanaOLUPINA tri miljarde
Pomalo neobična i zanimljiva vest...Lovac na blago Greg Bruks iz Mejna izneo je za javnost svoju tvrdnju da je locirao olupinu britanskog trgovačkog broda sa tovarom poluga platine koja u današnje vreme vredi ogormno bogatstvo više od tri milijarde dolara.!

Brod  "Port Nikolson" koji je potonuo 1942 a potopila ga je nemačka podmornica u blizini Kejp Koda nadomak Masačusetsa u Drugom svetskom ratu.Ako je Gregova,tvrdnja tačna ,onda će on postati lovac koji je pronašao najveće potopljeno blago ikada na svetu!

Advokat britanske vlade sumlja da je brod prenosio platinu.Čak i da je prevozio platinu,pitanje vlasništva pronađenog tovara bi se moralo rešiti na međunarodnom sudu.

Greg Bruks je ovaj svoj brod natovaren platinom našao na morskoj dubini od 213 metara, 80 kilometara od obale.On i njegova posada su ga, navodno, identifikovali po broju na krmi uz pomoć podvodne kamere i Bruks namerava da iznese blago krajem februara ili početkom marta uz pomoć podmornice na daljinsko upravljanje.

Izvadiću ga na ovaj ili onaj način, čak i ako to znači da ću morati da izvučem ceo brod", rekao je on.

Podvodni arheolog Robert Marks je izjavio da  je već jedna američka i jedna engleska kompanija istražili taj brod i izvadili  deo tovara iz broda i dodao je  da "Svaki brod pronađen je najveći ikada, a svaki tovar najskuplji ikad"

Bruks tvrdi da je brod išao ka Njujorku sa 71 tonom platine u to vreme vredne 53 miliona dolara kada je potopljen u napadu u kome je šest osoba poginulo.Platina je bila isplata Sovjetskog saveza SAD za ratne zalihe,kaže Bruks i dodaje da je brod prenosio i zlato i dijamante.

Bruks kaže da je olupinu locirao još 2008. godine uz pomoć sonara ali da u to vreme nije želeo da objavi svoje otkriće dok nije dobio prava na spašavanje od federalnog sudije.Prava na spašavanje nisu isto što i vlasnička prava koja još uvek nisu utvrđena.

Britanska vlada tvrdi Brod je prenosio mašineriju i zalihe

Britanija će sačekati da operacija spašavanja počne pre nego što odluči da li će zatražiti pravo na tovar, rekao je predstavnik britanske vlade. "Još uvek istražujemo šta je bilo na brodu. Prema našim istraživanjima do sada, brod je prenosio mašineriju i vojne zalihe". Američka vlada još uvek se nije oglasila ovim povodom i verovatno i neće jer su Sovjeti platili Vašingtonu kasnije za izgubljeni tovar.

Bruks je rekao da njegovi snimci pokazuju šipke od platine u 30 sanduka.Pomorski zakoni su prilično komplikovani i ukoliko se ispostavi da su Bruksove tvrdnje istinite, moglo bi da se pojavi više zahteva za sadržaj broda

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala