Najzanimljiviji sajt Balkanarobot ruka jabuka

Dve američke kompanije iz Kalifonrije užurbano rade na izbacivanju na tržište robota koji će brati voće - jabuke! Jer američki voćari već godinama imaju....

problema s radnom snagom koju dobrim delom čine ilegalni radnici

"FFRoboticsi" i "Abundant robotics" pred sebe su postavili cilj da se mehanički berači na tržištu pojave najkasnije do 2019.godine

FFRobotiks pravi mašinu s troprstim "šakama" koje će moći da otkidaju voćke sa grana, a imaće od četiri do dvanaest ruku i moći da skupi i do neverovatnh 10.000 jabuka na sat.!

Dok druga robotska kompanije "Abandant robotiks" radi na robotu koji bi usisavao plodove.

Iako finansijki detalji nisu saopšteni, kompanije tvrde da će se roboti kupcima isplatiti u roku od dve godine što bi značilo da će svaki robot koštati nekoliko stotina hiljada dolara.

Sindikati tvrde da će uvođenje robota imati negativan efekat jer će veliki broj ljudi ostati bez posla, a roboti neće trošiti novac i tako ulagati u lokalnu ekonomiju.

Iako su žetva i mnogi drugi poljoprivredni poslovi odavno mehanizovani, branje voća je i dalje ručno da se ne bi oštetio izgled ploda koji je važan.

Da bi roboti mogli da rade, jabuke i drugo voće će morati da se gaje na nov način, da bi mašine mogle da "vide" i uberu plodove.

"Stalno razvijamo arhitekturu drveća i pozicioniranje jabuka da bi bile kompatibilne sa robotikom" izjavila je Karen Luis sa Vašingtonskog univerziteta. Ona je mehaničke berače nazvala "velikom promenom igre".

Poljoprivreda u američkoj saveznoj državi Vašington se dugo bori s manjkom radnika i zavise uglavnom od Meksikanaca koji tokom sezone dolaze u SAD.

Ali je to sada ugroženo stavom administracije predsednika Donalda Trampa o suzbijanju imigracije  tako da će berača biti sigurno manje

"Berača je sve manje, mladi ne žele da rade u poljoprivredi, a stariji polako odlaze u penziju" rekao je Gad Kober, jedan od osnivača FFRobotiksa.

Za razliku od ljudi, roboti se ne umaraju i mogu da rade 24 časa dnevno.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala