Najzanimljiviji sajt Balkana

meteor od 30 tona

Meteorit je iskopan na lokaciji Kamo del Sjelo,udaljenoj 800 km od Buenos Ajresa u provicniji Čako mestu na kojem se nalazi skoro 30 kratera nastalih pre 4000 godina. "Gansedo" kako je nazvan (po najbližem mestu) ....

ovaj meteor je dimenzija 115 puta 91 metar. I ako se potvrdi podatak od 31 tone težine utvrdi kao tačan, "Gansedo" meteor će postati drugi najteži meteorit ikada otkriven, posle "El Čaka",koji je težine 37 tona.

Na lokalitetu je do sada je pronađeno ukupno nešto više od 100 tona gvozdenog meteoritskog materijala, a najteži ikada pronađeni meteorit i dalje je "Hoba" u Namibiji, s masom većom od 50 tona. Procenjuje se da je ovaj meteorit pogodio Zemlju pre 80.000 godina i još se nalazi na jednoj od namibijskih farmi gde je i pronađen.

Mario Veskoni, predsednik Astronomske asocijacije Čaka, rekao je da su ih veličina i težina iznenadile."Ponovo ćemo ga meriti. Baš zato što smo svi iznenađeni njegovom težinom moramo zarad naučne preciznosti da obavimo ovaj posao kako treba", naveo je Veskoni.

Pronalasci meteorita od neprocenjive su važnosti za naučnike jer je njihovom analizom moguće dobiti vrlo važne podatke o nastanku Sunčevog sistema.

Inače, ono što izaziva zabunu među laicima jeste zašto se ovakva tela nazivaju meteoritima. U trenutku kad ulaze u Zemljinu atmosferu i počnu da gore, odnosno kada postaju ono što se tradicionalno nazivamo "zvezdom padalicom", zovu se meteori.

Tek ako nakon trenja kroz Zemljinu atmosferu i sagorevanja pod ogromnim temperaturama, od meteora nešto ostane i taj ostatak udari u Zemljinu površinu, naziva se meteoritom. Na kraju pogledajte kako je izgledalo tokopvanje tog ogromnog meteora:
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1