Najzanimljiviji sajt Balkana
Električno punjenje auta u pokretu

U Velikoj Britanjji  se spemaju da  isprobaju novu tehnologiju u vezi puteva a koja će pomoći vozačima da izbegnu česta zaustavljanja zbog punjenja gorivom, tako će ako ova "tehnologija budućnosti" zaživi i pokaže se uspešnom kolovozi omogućiti električnim automobilima snabdevanje strujom dok su u pokretu.!....
 
Vlada Britanije je za ovaj petogodišnji projekat izdvojila čak 500 miliona funti ili oko 705 miliona evra!
 
Najveći broj električnih automobila u UK se snabdeva energijom kroz punjače dok su parkirani. Bežično (wireless) punjenje je takođe moguće, ali i u tom slučaju je neophodno da se vozilo zaustavi.
 
Vlada u Londonu je predložila novi futuristički način punjenja automobila koji će funkcionisati na sličan način kao bežični punjači za telefon, uz korišćenje tehnologije magnetne indukcije.
 
Inženjeri će instalirati bežičnu tehnologiju u vozila za testiranje i namestiti specijalnu opremu ispod puta, a testiranja će početi kasnije ove godine. Kablovi postavljeni ispod kolovoza generisaće elektromagnetna polja koja će pokupiti prijemnik na kolima i preoblikovati u električnu energiju.

šema el punjenja auta u toku vožnje
 
Oprema uključuje komunikacioni sistem, kako bi vozilo bilo detektovano na putu i automatski uključilo punjenje po potrebi.Testiranje nove tehnologije će, za sada, biti ograničeno na područja na kojima običnim vozačima kretanje nije dozvoljeno.
 
"Tehnologija napreduje i mi ulažemo napore da podržimo rast broja vozila sa ultra niskim emisijama na autoputevima Engleske", rekao je vladin zvaničnik inženjer Majk Vilson.
 
Vlada Britanje takođe namerava da poveća broj stanica za snabdevanje vozila strujom, pa će punjači biti dostupni na svakih 32 kilometara. Slična tehnologija se koristi Južnoj Koreji, gde autobus može da pređe oko 24 kilometara zahvaljujući energiji kojom je napunjen tokom vožnje.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala