Najzanimljiviji sajt Balkanapazuh znoj
U skorijoj buudćnosti više nećemo morati  sa sobom da nosimo lična dokumenta pa čak ni da se “čekiramo” kad dolazimo na posao. Službena lica i bezbednosni aparati moći će da nas identifikuju samo na osnovu mirisa našeg tela odnosno znoja?!...


U saradnji s kompanijom “Ilia Sistemas SL”, istraživači s Politehničkog univerziteta u Madridu,Španija, razvijaju sistem “mirisnih senzora” koji će moći da registruje i proverava ljude samo na osnovu znoja.

S obzirom na to da se ovaj bio-tehnološki metod pokazao kao tačan u 85 odsto slučajeva, mogao bi da zameni trenutne poprilično agresivne metode za identifikaciju koje koriste raznorazne institucije.

"Ljudi kaada čuju ´otisci prstiju´ ili ´skeniranje oka´, automatski imaju asocijaciju na kriminalni dosije, dok se skeniranje lica pokazalo kao veoma nepouzdano."rekli su stručnjaci sa Politehničkog univerziteta u Madridu

I  dodali "Takođe, skoro svima nama se desi da kad krenemo na posao zaboravimo da sa sobom da ponesemo identifikacionu karticu. Zato bi “čekiranje” samo na osnovu mirisa bilo ne samo jednostavno, već i krajnje efikasno rešenje za sve "

Ovaj tehnološki izum tj otkriće moglo bi da nađe i svoju primenu na međunarodnim aerodromima i graničnim prelazima, odnosno da zameni pse-tragače, koji mogu da budu potencijalno agresivni kad namirišu “sumnjivu” osobu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala