Najzanimljiviji sajt Balkana

zabranjeno pusenje restoran
U Češkoj  je od ponoći (danas) je stupio na snagu novi antipušački zakon kao i drakonske kazne protiv pušača na javnim mestima. Po novom antipušakom zakonu pušači su proterani.... iz restorana,ugostiteljskih objekata,stanica javnog prevoza, igrališta za decu i sportskih terena, pozorišta,itd.

Kazne za kršenje zakona o pušenju u zakonom navedenim objektima za zapaljenu cigaretu na zabranjenom mestu je 200 evra za mušterije odnosno goste.

Dok je kazne za kršenje zakona su drakonske i za ugostitelje, jer imaju odgovornost  da eventualnog pušača izbace iz objekta a ukoliko to ne urade preti im kazna  i od 2.000 evra!

Češka je postala tako 23. zemlja Evropske unije u kojoj je u zatvorenim javnim prostorijama zabranjeno pušenje, izuzetak prostora gde se ne puši su dobili međunarodni aerodromi, zoološki vrtovi i trgovinski centri koji mogu da izdvoje posebna mesta i prostor za pušače

Ko ni u restoranu ne može bez nikotina, osuđen je na nargile, koje su izuzete zbog vrlo popularnih orijentalnih čajdžinica, ili na elektronske cigarete koje su, na žalost pušača zabranjene u školama i bolnicama.

Česi su se od cigareta u kafanama i restoranima opraštali juče raznim šaljivim događajima ali već danas traže način kako da zaobiđu zakon, kako bi bez posledica i kazni mogli i dalje da puše na zabranjenim mestima.

Najpopularniji trik je da se kafana proglasi za privatni pušački klub, kao što su već češki ugostitelji isprobali da izbegnu ovog proleća obavezne fiskalne kase.

Drugi je da se restoran ili kafić proglasi za privremenu građevinu u kojima zakon pušenje dozovoljava.

"Češka se ovim zakonom vratila među civilizovane zemlje. Znam kako izgleda kraj pušača i verujte, to nije ništa lepo", kazao je ministar zdravlja Miloslav Ludvik, ali je dao pre svega ugostiteljima rok od 90 dana u kome se neće naplaćivati kazne.

U Češkoj puši oko 30 odsto stanovništva a svake godine posledice aktivnog pušenja odnesu oko 18.000 života.Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1