Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: finski hleb od insekata
Jedna od najvećih kompanija za proizvodnju hrane u Finskoj predstavila je novi proizvod - hleb od insekata.Tako će se uskoro u finskoj moći kupiti hleb od ineskata - kućnih cvrčaka!....

Markus Helstrom, šef odeljenja za pekarske proizvode u firmi "Fazer", izjavio je da jedna vekna sadrži oko 70 osušenih kućnih cvrčaka samlevenih i dodatih u brašno.

Helstrom je rekao da cvrčci čine oko 3% težine ovog hleba!

"Finci su poznati po spremnosti da probaju nove stvari" rekao je Helstrom i dodao da je "dobar ukus" bio jedan od glavnih kriterijuma za novi hleb.

Prema nedavnim istraživanjima sprovedenim u nordijskim zemljama, "Finci imaju najpozitivniji stav prema insektima" u gastronomiji, izjavio je Juhani Sibakov, šef odeljenja za inovacije u Fazer Pekari.


"Napravili smo hrskavo testo za poboljšanje ukusa", naveo je on, dodajući da je rezultat bio "ukusan i hranljiv" i da je Fazer Sirkaleipa (finski naziv za Fazer Cvrčkov hleb) "odličan izvor proteina, a insekti sadrže i dobre masne kiseline, kalcijum, gvožđe i vitamin B12".

"Čovecanstvu su potrebni novi i održivi izvori ishrane", poručio je Sibakov, dok je Helstrom napomenuo da je finski zakon promenjen 1. novembra kako bi se omogućila prodaja insekata kao hrane.

Prva serija hleba od cvrčaka naći će se sutra u prodaji u vodećim finskim gradovima.

Iz kompanije su naveli da za sada nemaju dovoljno "cvrčak brašna" da obezbede prodaju u celoj zemlji, ali je cilj da hleb bude dostupan u 47 pekara u Finskoj u narednom ciklusu prodaje.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala