Najzanimljiviji sajt Balkana


mona liza
Eksperti iz Luvra u Parizu, ispituju sliku (skicu) nage Mona Lize koja se više od 150 godina nalazi u okviru jedne kolekcije.Crtež je urađen ugljenom i crtež nage Mona Lize i veruje se da pripada radu slavnog Leonarda Da Vinčija....

Portret nage Mona Lize , poznat je pod imenom Mona Vana, ranije je pripisivan studiju Leonarda da Vinčija, ali stručnjaci su sada pronašli dovoljno dokaza pa veruju da je italijanski umetnik Leonardo radio i na skici i na slici.


Posle obavljenih testova u Luvru, kuratori kao i istoričari veruju da je na skici "bar delimično" radio Leonardo da Vinči. Od 1862. godine ona se nalazi u kolekciji renesansne umetnosti u muzeju Konde u zamku Šantili, severno od Pariza.

Nakon mesec dana testova, kustosi i istoričari veruju da je skica barem delomično delo Leonarda Da Vinčija
Leva slika Mona  Liza desna slika Mona Vana
"Crtež ima kvalitet u načinu na koji se lice i ruke pružaju što je zaista izvanredno. To nije bleda kopija. Ruke i tielo na slici Mona Vane bile su gotovo identične onima na Mona Lizi ", rekao je kustos Metije Delik

Te dodao:
"Gledamo u nešto što je radio paralelno s Mona Lizom na kraju svog života. To je gotovo sigurno pripremni rad za ulje na platnu."


Francuski stručnjak je ubeđen da je skica služila Leonardu kao priprema za uljanu sliku.

Leonardo da Vinči (1452–1519) bio je jedan od najvećih slikara italijanske renesanse, a njegova slika Mona Liza u ulju (takođe poznata i kao Đakonda) važi za jedan od najprepoznatljivijih umetničkih radova u istoriji slikarstva.

Stručnjaci veruju da je portret svoje supruge, Lise Đerardini, naručio trgovac tkaninama i firentinski zvaničnik Frančesko del Đakondo.

Konzervacionista Luvra Bruno Motin potvrdio je da je utvrđeno da skica potiče iz Leonardovog vremena, sa početka 16. veka, i da je "izuzetno dobrog kvaliteta".

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1