Najzanimljiviji sajt Balkana


Mumija stara 3.500 godina
Egipatski arheolozi pronašli su u dvema dosad neistraženim grobnicama u drevnom gradu Luksoru mumiju za koju veruju da je stara oko 3.500 godina .... pored mumije pronađene su i skulpture, drvene maske i živopisne slike na zidovima,...

Arheolozi smatraju da je reč o mumiji visokog zvaničnika tadašnje egipatske Nove kraljevine, prenosi Bi-Bi-Si.


Obe grobnice se nalaze na nekropolju Draa Abud Naga, čuvenom po hramovima, a koji je izgradjen nadomak Doline kraljeva u kojoj su sahranjeni mnogi egipatski faraoni.Mumija 3.5000godina maska

Egipatsko Ministarstvo antikviteta saopštilo je da je te dve grobnice pronašao jedan nemački arheolog 1990-ih godina, ali da su one donedavno bile zapečaćene.

Identitet pronadjenog mumuficiranog tela nije poznat, ali je Ministarstvo navelo da postoje dve mogućnosti - da je reč o osobi po imenu Džehuti Mes, čije je ime ugravirano na jednom od zidova grobnice.

Ili da je to pesnik koji se zvao Maati, a čije je ime, zajedno sa imenom njegove surpuge Mehi, napisao na čunjevima nadjenim pored mumije.

Druga grobnica još nije u potpunosti istražena, napomenulo je egipatsko Ministarstvo.  Inače, u septembru su arheolozi otkrili grobnicu kraljevskog zlatara u blizini Luksora.

Ta grobnica, koja takodje datira iz vremene Nove kraljevine, sadržala je statuu zlatara Amenamhata, u sedećem položaju, koja je nalazila pored statue njegove supruge.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1