Najzanimljiviji sajt Balkana

Mumija stara 3.500 godina
Egipatski arheolozi pronašli su u dvema dosad neistraženim grobnicama u drevnom gradu Luksoru mumiju za koju veruju da je stara oko 3.500 godina .... pored mumije pronađene su i skulpture, drvene maske i živopisne slike na zidovima,...

Arheolozi smatraju da je reč o mumiji visokog zvaničnika tadašnje egipatske Nove kraljevine, prenosi Bi-Bi-Si.

Obe grobnice se nalaze na nekropolju Draa Abud Naga, čuvenom po hramovima, a koji je izgradjen nadomak Doline kraljeva u kojoj su sahranjeni mnogi egipatski faraoni.Mumija 3.5000godina maska

Egipatsko Ministarstvo antikviteta saopštilo je da je te dve grobnice pronašao jedan nemački arheolog 1990-ih godina, ali da su one donedavno bile zapečaćene.

Identitet pronadjenog mumuficiranog tela nije poznat, ali je Ministarstvo navelo da postoje dve mogućnosti - da je reč o osobi po imenu Džehuti Mes, čije je ime ugravirano na jednom od zidova grobnice.

Ili da je to pesnik koji se zvao Maati, a čije je ime, zajedno sa imenom njegove surpuge Mehi, napisao na čunjevima nadjenim pored mumije.

Druga grobnica još nije u potpunosti istražena, napomenulo je egipatsko Ministarstvo.  Inače, u septembru su arheolozi otkrili grobnicu kraljevskog zlatara u blizini Luksora.

Ta grobnica, koja takodje datira iz vremene Nove kraljevine, sadržala je statuu zlatara Amenamhata, u sedećem položaju, koja je nalazila pored statue njegove supruge.
Dodaj komentar


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala