Najzanimljiviji sajt Balkana


rodni list hrvatska

Skoro izgleda nevrovatno ali u Hrvatskoj živi 18 ljudi koji se zovu kao nekadašnji predsednik SFRJ Josip Broz i 16 onih koji se zovu po ozloglašenom ustaškom vođi Anti Paveliću....Svaki od njih je zbog imena koje nosi imao po neku dogodovštinu. Imenjaci nekadašnjeg predsednika Jugoslavije, uglavnom prijatne, a drugi, imenjaci zloglasnog ustaškog vođe i ne baš prijatne.

Jedan drugi Ante Pavelić priča da je od rođenja bio u nezgodnim situacijama zbog imena i prezimena, te da je pre četrdesetak godina silom bio prinuđen da promeni prezime.

Ante Pavelić iz Vukovara tvrdi da su ga, nakono što se Titu žalio zbog posla, zovnuli iz opštine i naredili da promeni prezime. Uzeo je majčino prezime Knežević, ali je 1992. godine vratio prezime Pavelić.
"I danas kad me negde prozovu svi se okreću kao da vide belu vranu. Mnogi ostanu i neverici kada im kažem kako se zovem", dodaje Pavelić.

Jedan od 18 Josipa Broza kaže da mu nikada nije padalo na pamet da promeni ime.
"I da se opet rodim, voleo bih da se isto zovem“, rekao je Josip Broz iz Našica, čiji su roditelji hteli da se zove Stjepan, ali je sveštenik na krštenju predložio da se zove Josip, po stricu.

Za zagrebački Večernji list o imenima je govorio i Josip Broz iz Sesveta, koji je zbog poznatog imena i prezimena najbolje dočekivan u Srbiji, gde je služio vojsku i na Kosovu, gde je odlazio poslom.

"U jednoj birtiji u Slavonskom Brodu kada se saznalo moje ime i prezime vlasnici su isti trenutak zatvorili birtiju za ostale goste, rekavši da im je u gostima Josip Broz, pa slave!", priča ovaj Broz.

Imenjaci zloglasnog ustaškog vođe bili su manje raspoloženi za razgovor sa novinarima, ali su dvojica pristala da govore o svom imenu.

Ante Pavelić iz Starih Mikanovaca ispričao je da nije oduvek nosio ovo ime.

"Rođen sam na dan svetog Ante i pre je bio običaj da se deci, kada su rođena u te dane daju imena svetaca na čiji su dan rođena“, rekao je ovaj Pavelić, čiji se otac plašio da mu da ime Ante, pa ga je nazvao Petar. Iz principa, zato što je rođen na dan svetog Ante, on je 1989. godine promenio ime Petar u Ante.

"Da nisam rođen na taj dan, ime sigurno nikada ne bih menjao, ostao bih Petar", objašnjava Ante i dodaje da, iako nosi ovo ime i prezime, nikada to nije povezivao sa NDH i ustaškim vođom.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1