Najzanimljiviji sajt BalkanaHiperion futuristicko selo

Grad Nju Delhi verovatno će dobiti neverovatan futuristički koncept nazvan Jaipe, odnosno eko-selo sa održivim dizajnom i sopstvenim sistemom snabdevanja. Jaipe predstavlja pravu građevinsku revoluciju kao odgovor na klimatske promene...

Zgrade u gradovima troše dragocene materijale i izazivaju zagađenje. Zbog toga arhitekte razmišljaju vizionarski, i kreiraju ekološki održive konstrukcije u skladu sa okruženjem, a rezultat predstavljaju zaista inovativna i originalna rešenja prenosi portal alo.rs

Belgijski arhitekta Vinsent Kalebo nastavlja da usavršava svoj prepoznatljivi stil futuristički održive arhitekture sa projektom "Hyperions" (Hiperion ).

Povezane drvene kule ili "vertikalno selo" karakteriše održivi dizajn i prema rečima arhitekata treba da bude izgrađeno do 2020. godine. Hiperion futurističko eko selo biće izrađeno od šest kula mešovite namene sa 36 spratova.

"Hyperions" prati uobičajeni dizajn karakterističan za Kaleboa i njegova zakrivljena forma će biti prepoznatljiva svakome ko je upoznat sa prethodnim delima arhitekte. Nazvan po najvišem drvetu na svetu kalifornijskoj obalnoj sekvoji u Nacionalnom parku u Kaliforniji ("Californian coast redwood")

Kalebo kaže da će kule biti bogate zelenilom i da će stanarima biti omogućeno da gaje povrće na terasama, spoljnim delovima objekta, krovovima i specijalnim staklenicima. Projekat podstiče uzgoj ribe ali i da se otpad koristi kao đubrivo, uz to da budu male farme sa stokom u kulama.

Dizajneri planiraju sezonske ribnjake koji će rešiti problem uklanjanja i skladištenje vode u indijskom gradu , gde je količina padavina jako promenljiva i zavisi od monsuna.

Osmišljavaju se i ideje za gradove koji dovode u pitanje stalnost i inertnost građevisnkih materijala, a promeniće se verovatno izahvaljujuči izmenjenom nečinu gledanja, zahvaljujući pojačanoj realnosti koji nam omogućavaju smartfoni i Gugl naočari.

Nameštaj će biti napravljen od prirodnih i recikliranih materijala, a mreža visoko postavljenih mostova će omogućiti stanovnicima da se kreću od kule do kule.

Iako projekat pre svega treba da bude izgrađen od drveta (iz šume Delhija), kule će imati i betonsko i čelično ojačanje, uključujući i temelj.

Održiva tehnologija i dizajn projekta "Hyperions" su značajni i veoma kompleksni. Neke od najznačajnijih karakteristika uključuju proizvodnju električne energije pomoću vetrenjača i solarnih panela, koji su pričvršćeni na fasadu kula kao i ponovno korišćenje kišnice i korišćene vode. Međutim, još uvek nema podataka koji se odnose na količinu i efikasnost zelene tehnologije u ovoj ranoj fazi.

Na kraju pogledajte u  mini foto galeriji i kako će izgledati indijsko futurističko eko selo Hiperion (Hyperions):

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala